Духовният баща на Стара Загора ще се срещне с чадата си

В навечерието на празника на празниците Възкресение Христово, на 18 април 2019 г. от 18:00 ч. в салона на Международния младежки център Стара Загора, Негово Високо Преосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан ще се срещне с младите хора на престолния си град. Форумът е от поредицата срещи под надслов „Красивите лица на Стара Загора“ и се посвещава от 140-годишнината от възстановяването на Града герой. Организатор е електронната медия dolap.bg със съдействието на Община Стара Загора и Международен младежки център.

Твърде интересен и поучителен е животът на един от най-младите български архиереи. Митрополитът е роден с мирско име Огнян Добринов Казанджиев на 08.03.1976 г. в гр. Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град. Приема монашество на 01.09.1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорският митрополит Панкратий.

Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 г. в гр. Павел баня, а за йеромонах на 14.09.1996 г. в храм „Св. Николай“, Стара Загора. От м. октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица“ и паралелно завършва двугодишния курс на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. След това е приет в клира на Врачанска епархия като изпълняващ длъжността игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия“. От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По време на следването му в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31.08.2003 г. Изпълнявал е различни длъжности във Врачанска епархия.

През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до 01.08.2007 г., когато е назначен за протосингел на Врачанска митрополия. По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата Траянополски на 03.03.2008 г. в катедралния храм в гр. Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит..

Избран е за Старозагорски митрополит от Св. Синод на Българската православна църква на 11.12.2016 г. в синодалния параклис „Св. княз Борис-Михаил“ в София.

Освен с харизмата си, дядо Киприан плени миряните с музикалния си талант, който представи на сцената на Старозагорската опера, на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, на Античния форум „Августа Траяна“ и др. Той широко отвори дверите на Митрополитския дом за срещи и гостувания на всички желаещи. За морална и материална подкрепа на талантливи деца и младежи Митрополитът създаде фондация „Св. Киприян“. Старозагорският владика е носител на църковни отличия и множество музикални награди.

Тази година, на 27 април, на общинския площад на Стара Загора, часове преди Възкресение Христово, за втори път Митрополит Киприан ще донесе от Йерусалим Благодатния огън.

Срещата на 18 април 2019 г. от 18:00 ч. е открита за всички желаещи.

Росица Ранчева