44 джазмени ще се състезават в Първия национален конкурс за млади джаз изпълнители

На 12 и 13 април 2019 г. в Стара Загора ще се проведе Първият национален конкурс за млади джаз изпълнители. Това съобщи за dolap.bg Надя Тончева, известна поп и джаз изпълнителка и преподавател в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. На нея принадлежи идеята за предизвикателството сред младите джазмени. Тя е и главен организатор на единственото засега у нас събитие в подобен формат.

Конкурсът е посветен на Световния ден на джаза, който се отбелязва на 30 април и на 45-годишнината от създаването на Музикалното училище в Стара Загора.

44 са кандидатите от София, Пловдив, Плевен, Бургас, Варна и Стара Загора. Те ще се срещнат на музикалната сцена в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Разпределени са в три възрастови групи: до 13 години; от 14 до 18 години; от 19 до 29 години, в две категории – индивидуални изпълнители и джаз формации.

Особеност на този конкурс е, че всички участници ще се изявяват на живо, без да ползват механични акомпанименти като флашки и дискове. И още един много любопитен акцент – журито, което е съставено от едни от най-добрите джаз музиканти у нас, ще направи специален концерт в края на първия конкурсен ден. Това са Ангел Заберски – пиано, преподавател в Нов български университет, Михаил Йосифов – тромпет, преподавател в Националната музикална академия в София, Александър Леков – бас китара, преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив, Кристиян Желев – барабани и Надя Тончева – вокал, преподавател в НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора.

12-ти април е посветен на „ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ“
В 11:30 ч. е откриването и конкурсна програма за трите възрастови групи.
В 18:00 ч. е началото на концерта на журито
В 20:30 ч. е стартът на Младежкия джем сешън в кафенето „При кмета“. Там ще се обявят резултатите и ще се наградят първенците в категория „Индивидуални изпълнители“.
13-ти април е посветен на „ДЖАЗ ФОРМАЦИИТЕ“
В 11:30 ч. е началото на конкурсна програма
В 14:00 ч. се обявяват резултатите и се награждават първенците в „Джаз формации“.
Конкурсните програми и концертите са отворени за гражданите със свободен вход.

Националният конкурс за млади джаз изпълнители се организира с подкрепа на Община Стара Загора в рамките на Културния календар за 2019 година и е под патронажа на Министерството на културата .

Росица Ранчева