Отборът на Пето основно училище грабна купата във викторина по безопасност на движението в Стара Загора

Общинският кръг на викторината по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“ се проведе днес в Зала 1 на Община Стара Загора. Организатори на проявата са Община Стара Загора и Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора.

Във викторината се включиха отбори на осем общински училища с ученици от V- VII клас:  II ОУ „П. Р. Славейков“, ОУ „Кирил Христов“, V ОУ „Митьо Станев“, VІ ОУ „Св. Никола“,  ХІІ ОУ „Стефан Караджа“,  СУ „Иван Вазов“, СУ „Васил Левски“, СУ „Максим Горки“.

„За поредна година провеждаме тази викторина, която освен състезателен има и образователен и обучителен характер. Всички ние трябва да бъдем внимателни и да спазваме правилата на Закона за движение по пътищата“, каза при откриването Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование и младежки дейности“ в Община Стара Загора. Тя призова за дух на толерантност в състезанието.

Викторината премина в три кръга. В първия всеки отбор получи тест  – листовка с 20 въпроса, свързани с правилата за движение, на които трябваше да отговорят в рамките на 10 минути. Във втория кръг момчетата и момичетата отговаряха на 8 въпроса за правилата за движение.

Най-оспорван отново бе трети кръг. Участниците трябваше да разпознаят основните части на велосипед, да подредят по важност дейности в определена ситуация за оказване на долекарска помощ, да сглобят два пъзела с пътен знак  и да открият повредите във велосипед на място.

Жури в състав: полицейски инспектор Грозданка Андреева – Сектор „Пътна полиция“, Росица Въльовска, специалист в ЦПЛР и Петко Крумов, главен експерт в отдел „Туризъм и спортни дейности“ оценяваше представянето на отборите.

Най-много точки събраха състезателите от V ОУ „Митьо Станев“, следвани от момчетата на СУ „Васил Левски“ , а на трето място се класира отборът на СУ „Иван Вазов“.

Първите три отбора получиха купи, грамоти и награди. За всички участници Община Стара Загора осигури поощрителни награди.

Победителите от Пето основно училище ще представят Община Стара Загора на областния кръг на викторината.