Отличиха Dolap.bg за лоялна медия към общността

Преди да навърши 3 години сайтът dolap.bg получи първото си отличие: “Лоялна медия към общността“. Благодарствената грамота „Без граници“ беше връчена на церемония, проведена на 8 април 2019 г. в сградата на Регионална здравна инспекция Стара Загора от сдружение „Свят без граници“.

Това е най-новата медия на Стара Загора, но с най-голяма посещаемост, каза председателят на Управителния съвет на сдружението Ганчо Илиев. – Тази медия участва много активно и отразява обективно дейността на „Свят без граници“, за което е нашата безкрайна благодарност“.

Събитието се организира за пета поредна година – ден след Световния ден на здравето – 7 април и навръх 8 април – Международния ден на ромите. „Свят без граници“ награди своите партньори от институциите, с които работи най-непосредствено и успешно.

Сред официалните лица на церемонията присъстваха Гергана Микова, областен управител и заместничката й Петя Чакърова, д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Община Стара Загора, д-р Златина Нанева, директор на РЗИ и общинският омбудсман Надежда Чакърова.

В началото областният управител връчи поздравителен адрес на Ганчо Илиев.

Ако сме се събрали днес тук, то е благодарение на г-н Илиев затова че той работи неуморно, каза Гергана Микова. – Сред стотиците организации, които усвояват средства има и такива, които работят. И Ви благодаря! Пожелавам Ви още много успехи“!

От името на сдружение „Свят без граници“ и от свое име искам да заявя, че областна администрация Стара Загора и в частност град Стара Загора са пример за етнически толерантен подход за работа и имаме много още какво да дадем на България“, каза в отговор г-н Илиев.

Грамота за дългогодишно успешно партньорство и сътрудничество получиха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, омбудсманът Надежда Чакърова и ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин.

Наградата „Лекар на общността“ получи д-р Светлан Михайлов.

„Д-р Михайлов е дългогодишен наш партньор по Програма „Превенция и контрол на СПИН и туберкулоза в България – обясни за dolap.bg Ганчо Илиев. – Той е ДОТС-мениджър на програмата, която се изпълнява от Министерство на здравеопазването и по места, в партньорство в НПО и специалисти от болниците за лечение на белодробни заболявания. Работим заедно по превенция на туберкулозата. През последните години Стара Загора от една от водещите области с висок процент заболяване, сега е с по-ниски показатели от средните за страната“.

„Медицинско лице на общността“ станаха патронажните сестри Теменужка Иванова и Желина Михайлова. „Студент на общността“ е Кръстьо Минков. След успешно завършване на специалността „Рехабилитация“, сега младежът е първокурсник в специалност „Медицина“ в Тракийския университет.

Голямата награда за „Лоялна медия към общността“ получи кореспондентският екип на Нова телевизия – репортерът Георги Манев и операторът Делян Тенев.

Сдружение „Свят без граници“ се заражда през 1997 г. като неправителствена организация. През 2000 г. се регистрира и започва работа по превенция на ранното отпадане от училище и мотивиране на повече млади хора да продължат обучението си във висши учебни заведения.

През годините организацията придобива сериозен опит в различни направления, свързани с здравеопазване, образование, жилищна политика и се позиционира в общественото пространство като постига своите резултати от практическа теренна работа в тясно експертно партньорство с различните институции. Сдружението създава достатъчно добри модели за активно решаване на проблеми вътре в общността. В много голяма степен редица от тях държавата мултиплицира и започва активно за прилага. Такива примери са теренна работа в посока превенция на социално значими заболявания, за решаване на жилищни проблеми на ромската общност, продължаващо висше образование. Само за учебната 2018/2019 г. записаните първокурсници във ВУЗ са 17.

В областта на здравеопазването „Свят без граници“ поддържа плодотворно партньорство с Община Стара Загора и Регионална здравна инспекция за недопускане на разпространение на епидемии и създаване на огнища от социално значими заболявания – хепатит „А“, туберкулоза, морбили и др.

Росица Ранчева