„Банда Бацили“ в Кукления театър – умна, весела, еко/био приказка за малки и големи

„Днес бях на репетиция. Видях куклите. Чух песните.

О, песните!

Това се очертава да стане най-сладурската гнусничка пиеса, която съм гледала, на важна тема и с чудесни актьори зад мегаизразителните кукли.”

Написа в своя блог поетесата Мария Донева, автор на текста на пиесата „Банда бацили”.

Ето тук https://mdoneva.com/2019/03/16/bandabaciliochakvane/

„Днес бях на Премиерата. Куклите, актьорите, песните, бяха превъзходни!

Това определено е най-смисленият ми час време напоследък, в който се кисках заедно с всички деца в залата, притаявах дъх с тях, съчувствах на ревналото заради драматичния момент на сцената детенце, което майката отведе от салона (милото!), тропах с крака, плясках с ръце и изобщо върших такива едни… детоксикиращи за една пораснала жена действия.

…Така, почвам да ви разказвам за своите преживявания и впечатления от премиерата на „Банда Бацили” в Кукления театър  аз, скромната авторка на статии Уляна Кьосева.

Когато има умен, хитроумен, сочен, свеж текст – това е изначална радост и вдъхновение за режисьора и актьорите и целия екип изобщо. Такъв е текстът на Мария Донева, по който е част от диалога и всички 10 песни в пиесата.

Нани-на, детенце мръсно!

Спи спокойно! Спи до късно!

И по гръб, и на обратно!

Спи дълбоко и приятно!

Ще получиш изненада,

точно както ти се пада:

чудни болки във корема,

кашлица и сочна хрема!

Това пеят Бандата Бацили на Ани, която си е легнала с немити ръце и крака. Ами да, това се случва на мърлявите дечица! Бандата Бацили ги напада я откъм носа, очите, стомаха и т.н. и причинява ужасни телесни неразположения.

Ани не послуша баща си, който я умоляваше да се измие в банята преди лягане и… се сдоби с вихрени приключения с Бацилите, от които едвам се отърва. Добре че беше Майсторът на магии Мистър Перфекта и с помощта на сапуна малката калпазанка бе спасена от болести.

Вече гледам трети спектакъл тази седмица, направен за „без пари”, но с толкова много любов, вдъхновение и отдаване на сцената. Първо беше „Кралят елен”, с който се откри Международният младежки фестивал „Данаил Чирпански”. После беше камерната опера „Лицето на лъва” в Камерна сцена „В джоба 234”.

Сега и „Банда Бацили” на Кукления театър! „Банда бацили” на:

Авторите: Мария Донева, Янчо Иванов

Режисьорът: Янчо Иванов

Артистите: Янчо Иванов, Биляна Райнова

Сценография на: Живко Кънев

Музика на: Пламен Петков

Пиесата „Банда Бацили” е като кутийка, от която изскача (знаете тази кутийка от детството!) страшно човече – малка кукличка на пружина. Уж безобидна кутийка, а като вдигнеш капака и, то изведнъж отскача нагоре и срещу теб, плези се и те плаши.

Бацилите в пиесата бяха кукли, направени точно на този пружиниращо-разтегателно-разпъващ се ефект. Като закачени за онзи, знаете го, маркуч, тип хармоника под умивалника в кухнята. Брррр! Гадините могат да се заврат къде ли не!

Декорите, дело на Живко Кънев, са толкова семпли и функционални, толкова подвижно-раздвижено-разчупени, че просто няма и накъде.

Песните на  Пламен Петков са така мелодично-разпевателно-бързонаучаващи се, че може да ги запееш и затанцуваш едновременно.

И всичко гореизброено – кукли, сценография, песни, осветление, звукови ефекти са най-приятното обкръжение на истинската стихия на сцената – актьорите Янчо Иванов и Биляна Райнова.  От тях двамата Янчо е и режисьор. Основен подбудител, изкусен манипулатор и вещ реализатор. Вдъхновението му за пиесата са двете му приказни дъщерички Ния и Ивая, конкретно от  по-малката (Ивая), със същите опашки като на героинята в пиеската.

Може ли да се разкаже за една стихия и с какви думи? Мисля, че дори речовитият синоптик Емил Чолаков би се затруднил.

Най-добрите критици за една пиеса са… около 150 изцяло потопени в пиесата деца – зрители и около 50 (може и малко повече) родители – сериозни и гледащи внимателно и с интерес цялото действие. Редуващи се смях, ръкопляскане, избликнал рев (единичен) и нестихващи ръкопляскания накрая.

Попътен вятър и много още представления на новия спектакъл!

Мислех си, докато го гледах, каква чудна реклама е „Банда Бацили” на фирма, произвеждаща сапун и перилни препарати. Или на фирми за почистване (ей, къде спите бе хора от тези фирми, можехте да раздавате флаери в ръцете на родителите?! Идва Великден, време е да се чистят основно къщите!). Или реклама на мощна фармацевтична компания, произвеждаща антибактериални гелове за деца (примерно!). Или просто търгуваща с витамини, които борят бацилите.

Още една от пиесите на Кукленците ни, която има запазен знак „Еко и Био Най-високо качество Духовен продукт”.

Вместо край: След пиесата на няколко пъти поглеждах към ръцете си – чисти ли са, кога съм ги мила, колко ли бацили сега ходят по тях?! Преди лягане непременно ще ги измия… и ще сънувам, че тръшкам бацилите наляво и надясно по земята с пистолет със сапунени мехури, вместо куршуми.

Уляна Кьосева

Снимки Мария Донева

Вместо послепис: Насладете се още малко на разкошните стихове на Мария Донева в пиесата

Хич не ми се слушат тия –

да се мокря, да се мия…

Щом съм мръсна, спя по-сладко.

Ама че е смешен татко!

Мен ще плаши със бацил!

Цял живот все се е мил,

а не спира да се мие…

Ей сега ще ме завие,

по корем ще се обърна,

във бацил ще се превърна,

както само аз си зная,

и насън ще си играя.

 

Кой е там? Защо се крие?

Виждам ви! Кои сте вие?

Искам да си поиграем.

Хайде да се запознаем!

 

Ние ли? А ти коя си?

Ходиш като у дома си,

издокарана в пижама.

Ту те има, ту те няма.

Даже за бацил си дребна.

Криеш ли се или дебнеш?

 

Да бе, дребна. Дребен ти си!

Невъзпитан си, личи си!

Все пак здрасти. Аз съм Ани.

Вие пък сте хулигани!

 

Да! С което се гордеем!

Веселичко си живеем.

Ани-мани-фани-лили,

здрасти! Ние сме бацили!

Запознай се с нас. Накратко:

Аз съм Хлъц и бягам гладко.

Аз съм Млъц и плюскам сладко.

Аз съм Флъц и съм им батко.