Руският посланик Н. Пр. Анатолий Макаров посети премиерата на балета „Лешникотрошачката“

На чудесен английски език Посланикът на Русия в България Н. Пр. Анатолий Макаров се обърна след премиерата на балета „Лешникотрошачката“ снощи на сцената на Държавна опера – Стара Загора към цялата трупа на балета: „Прекрасен спектакъл и прекрасна интернационална трупа. Балетът, изкуството, са мост между народите, универсален език. Поздравявам ви за големия успех!“.

Постановката е с хореограф заслужилият артист на Руската Федерация Константин Уралски, асистент-хореограф е Наталия Коробейникова. Сценографията и костюмите са на големия майстор Салваторе Русо (Италия). Артистичният директор на Балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова е възпитаник на Балетната Академия „Ваганова“, Санкт Петербург.

След края на представлението посланик Макаров, Светлана Шаренкова – председател на Форум „България-Русия“ и други гости за премиерата се снимаха с трупата, пресъздала балетния шедьовър на П. И. Чайковски.

Посланик Анатолий Макаров бе на посещение вчера в Стара Загора. Преди спектакъла в Операта той разгледа новооткрития Руски център в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Центърът отвори врати през ноември м. г. с подкрепата на Община Стара Загора и Фонд „Руский мир“. В него желаещите старозагорци могат да намерят книги на руски език, както и помагала и учебници за изучаването му. В Центъра се организират курсове по руски език, представят се нови книги, пресъздават се руски обичаи. Посланикът положи цветя на Паметника на братската могила в Стара Загора.

Снимки Рад Димитров за Държавна опера – Стара Загора