Откриват българско училище в Одеса

Областният управител Гергана Микова се срещна на 4 април 2019 г. с посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко. Той посещава за първи път Стара Загора. На този пост е от септември миналата година, но владее отлично български език, защото в годините от 1993 до 1998 г. е бил първи секретар на посолството на Украйна в България.

Негово превъзходителство изрази признателността на Украйна към Република България затова, че нашата страна поддържа желанието на украинския народ да има самостоятелна и независима държава, която се стреми и се надява да стане член на ЕС и НАТО.

Г-н Москаленко напомни, че само в областта Бесарабия живеят над 190 000 българи, а в цяла Украйна броят им е над 204 000. След обявяването на независимостта на украинската държава за първи път в училищата в регионите с компактно българско население е започнало преподаване на български език. Посланик Москаленко обясни, че предстои отваряне на българско училище в Одеса и на културно-информационен център на Украйна в София.

От своя страна г-жа Микова запозна госта с характеристиките на Старозагорския регион. Тя акцентира върху културно-историческия туризъм и икономическите дадености на областта.

Украинският посланик предаде на областния управител списък с фирми от град Бяла църква, които проявяват интерес към България и искат да развиват бизнес тук. Беше обсъдена и възможността за организиране на съвместна среща на украински и български бизнесмени през настоящата година, с цел задълбочаване на икономическите връзки между регион Стара Загора и град Бяла църква.

Dolap.bg