Маратонът на четенето и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора

Четенето е непрекъснат процес, но през месец април се обръща особено внимание на тази дейност, защото 2 април е Международният ден на детската книга, а 23 април – Международният ден на книгата и авторското право. В Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора  събитията започнаха на 2 април, вторник, с представяне на поредицата „Градът на скейтбордовете” с автор Мария Мартин и художник Ива Груева пред децата от Детска градина „Светлина” и Детска градина „Знаме на мира.

На 4 април 2019 г., четвъртък, в залата на библиотеката гостуват Издателство „Колибри” и Мария Касимова-Моасе с двете й книги „Балканска рапсодия” и „Близки срещи със смесени чувства”. На 9 април, вторник, от 18:00 ч. в Руския център на партерния етаж Спас Мавров ще разкаже за работата си по книгата и филма за художника  Орлин Чуховски. На 10 април, сряда, 17:30 ч., в залата първия етаж Регионална библиотека „Захарий Княжески” и СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора представят детската книга „Злостории” на Явор Цанев. На 12 април, петък, от 18:00 ч., в Стара Загора гостуват двама от авторите на книгата „От Балкана до Дунав”  Гавраил Гавраилов и Весела Николаева (ПУ „Паисий Хилендарски”) https://dolap.bg/events/event/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B2-%D0%B8-%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0/. За авторите и книгата ще говори Здравко Георгиев, журналист, главен редактор в Радио Стара Загора. Събитието очаква своите посетители в Тийн зоната на библиотеката.

Разнообразни и интересни ще са и срещите в Детския отдел на библиотека „Захарий Княжески”: на 12 април, петък – беседа за пътя на книгата и създаване на собствена приказка с 4 клас от СУ „Васил Левски”; на 18 април, четвъртък деца от 3 и 4 група от Детска градина № 11 „Загоре” ще четат приказка „Ураганът и приказките” от книгата „Момче от въздух” на Радой Киров; на 19 април, четвъртък два класа от Второ основно училище „Петко Р. Славейков” ще четат и създават комикси; на 22, 23 и 24 април, вторник, сряда и четвъртък ще четат приказка „Ураганът и приказките” от книгата „Момче от въздух” на Радой Киров деца от 3 и 4 група от Детска градина „Светулка”.

Като институт, изпълняващ и методически функции за библиотеките в региона, библиотека „Захарий Княжески” организира, подкрепя и реализира събития в Старозагорска област. По съвместен проект на библиотеката с регионалните звена на МВР, читалища и училища ще се провежда четене на откъси от произведения от А. К. Дойл и Е. А. По, един от най-предпочитаните жанрове – детективския и литературна дискусия с арт-работилница за рисуване на фоторобот по словесно описание на образи от детективски романи по темите: Методика на криминалното разследване, Професия „Полицай”, Място и роля в съвременното гражданско общество: на 9 и16 април с НЧ „Просвета – 1911”, Второ ОУ „Христо Ботев“ и РУ на МВР – Гълъбово; с Фондация „Етносвят България” – Стара Загора на 17 април в СУ „Христо Смирненски” – Стара Загора: на 10 и 18 април в с. Дълбоки съвместно с НЧ „Развитие-1878”, ОУ „Иван Мирчев” и Детска педагогическа стая при Първо РПУ – Стара Загора; на 19 и 22 април с Фондация „Етносвят” в ОУ „Георги Райчев” – Стара Загора; на 24 април с Фондация „Етносвят” в СУ „Поп Минчо Кънчев” към Затвора – Стара Загора по темата „Развитие на детективския жанр. Бележити представители”.

Повече информация – на сайта на Библиотека „Захарий Княжески“ https://www.libsz.org/

Припомняме малко история: Международният ден на книгата и авторското право  – 23 април, се отбелязва от 1995 г. по инициатива на ЮНЕСКО като знак на признание за ролята и силата на писаното слово. Идеята за празника произхожда от Каталуня, където в този ден отбелязват деня на Св. Георги Победоносец и  се подарява книга. Датата е символна в световната литература, свързана с имената на Шекспир и Сервантес, на Морис Дрюон, Владимир Набоков. Титлата „Световна столица на книгата“ се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация. През 2015 г. за Световна столицата на книгата е избран град Инчон, Република Корея, през 2016 г. – Вроцлав, Полша, през 2017 г. – столицата на Гвинея – Конакри, а през 2018 г. – гръцката столица Атина. През 2019 г. такъв ще бъде арабският град Шарджа, Обединените арабски емирства. Преди това световни столици на книгата са: 2002 г. – Александрия, Египет; 2003 г. – Ню Делхи, Индия; 2004 г. Антверпен, Белгия; 2005 г. Монреал, Канада; 2006 г. – Торино, Италия; 2007 г. – Богота, Колумбия; 2008 г. – Амстердам, Холандия; 2009 г. – Бейрут, Ливан; 2010 г. – Любляна, Словения; 2011 г. – Буенос Айрес, Аржентина; 2012 г. – Ереван, Армения; 2013 г. – Банкок, Тайланд; 2014 г. – Порт Харкорт, Нигерия. На 2 април е Международният ден на детската книга. На този ден е роден датският писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 – 1875). Отбелязва се от 1967 г. През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Веднъж на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

Снежана Маринова