Сърдечен и светъл рожден ден отпразнува колективът на РБ „Захарий Княжески“

Как се празнуват 65 години от създаването на Регионална библиотека „Захарий Княжески“?

Стилното тържество бе снощи във фоайето на библиотеката и на него присъстваха точно толкова, не повече, специално поканени и верни приятели на Библиотеката.

И така:

  • Празнува се с малко, но верни и доказани приятели – присъстваха депутатът Георги Гьоков, областният управител Гергана Микова, заместник-кметът Иванка Сотирова, Омбудсманът Надежда Чакърова, директорът на Държавен архив – Стара Загора Галентин Караславов, директори на други библиотеки в Стара Загора, представители на Операта, Историческия музей и други културни институции
  • Празнува се с малко, но сърдечни приветствия, съдържащи и изненади – „Тази библиотека е културно средище, храм“ (каза Гергана Микова), „Заедно тук присъстващите власти ще направим всичко възможно, за да имате модерна техника за почистване на книгите“ (обеща Иванка Сотирова), „ Имам идея да инициирам действия, за да попълним фонда на Библиотеката и да го закръглим на 500 000 тома“ (предложи Георги Гьоков)
  • Празнува се бурно и емоционално от самите библиотекари, които имат 65 по 65 пъти поводи да са горди с работата си в тези години – всички присъстващи бяха поздравени с изпълнения на уникалния хор „Библиофония“ от колеги – служители в библиотеката, имаше уникална торта с цифрите на годишнината, която разрязаха рожденик във вчерашния ден (1 април) и ветеран в състава на библиотеката.
  • На стената във фоайето имаше огромен бял лист, на който видните гости снощи написаха пожеланията си. „Умотворци“ – написа за библиотекарите Иванка Сотирова, заместник-кмет.
  • Особено радостен сред всички на тържество като снощното се полага да е ръководителят на Институцията Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Надежда Груева. „Няма по-демократична институция като достъп от библиотеката. Една библиотека се познава по мириса на добрите намерения в нея. Ние отбелязваме, че има напоследък два вида хора – тези, които четат и тези, които слушат предните да разказват, какво са прочели. А нашата отговорност е да насочваме хората правилно да използват книгите. Поклон пред нашите читатели! Нека да четем и мечтаем заедно“ – каза Надежда Груева.

Следете всички събития в програмата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ през месец април в чест на 65 годишнината! Тържествата продължават със специален концерт на 3 април, сряда от 18:00 часа в залата на библиотеката.

Уляна Кьосева