Поетичната изложба от „Форум Малки графични форми“ гостува на Стара Загора

Изложбата от Шестия поред „Форум Малки графични форми“  от снощи гостува в Зала „Байер“ – Стара Загора. Открита бе официално на 1 април (не на шега!), а ще може да я разгледате до 15 април. Изложбата съдържа 99 творби от около 35 автори. Преди Стара Загора да я приласкае, изложбата е гостувала и в Монтана. В своите думи на откриването Милен Алагенски, зам.-председател на СБХ – Стара Загора благодари на доц. Десислава Христова, секретар на секция Графика към СБХ и на заместник-кмета Иванка Сотирова за съдействието при организацията на изложбата тук. Милен отбеляза в аванс, че плановете са и занапред да се работи съвместно със секция Графика по общи проекти, по-специално за Графичния форум, който ще се проведе в Стара Загора през месец ноември тази година.

Множество автори, преобладаващо жени, стилна, фина и тънка изработка, чувствителност, дълбочина, прецизни детайли – това е първият поглед върху изложбата.

Вторият отвежда към перспективите в развитието на графиката у нас – и те, перспективите, са обнадеждаващи. Дори оптимистични. Дори на високо ниво.  Без никакво отстъпление. Напротив – движението към вътрешността, към дълбочината, към Смисъла – е съвсем целенасочено, амбициозно и осъзнато (дори в разнопосочния 21 век, който принципно подминава детайлите, устремен към съграждане на голямото платно на художественото).

Третият отвежда… към съвсем незримото, където растат  „Мисли“ (Димитър Йовчев), „Мечта“  (Галина Павлова) и всякаква такава невидима материя… Прекрасен свят, прекрасно отразен!

Обикновеният посетител на тази изложба се чувства като естествоизпитател с лупа в ръка, който се взира между тревите да изследва света на животинките, прави портрети в анфас на птици, пътешества и като водолаз по дъното на незнайни морета, забърква цветове на сиво-черната действителност на графиката (Ирма Водева), заплита свободни морски възли (Оник Каранфилян)…

Непременно разгледайте изложбата, въоръжени с техники за видимото и невидимото!

Шестото издание на една от най-популярните изяви на Секция „Графика и илюстрация“ на СБХ „Форум Малки графични форми“ се състоя в столицата от 15 ноември до 5 декември миналата година. Отново домакин на събитието  бе галерия Арт Алея. Освен съвременните тенденции в графичното изкуство на малкия формат  като съпътстваща проява бе показана и част от колекцията екслибриси на полския автор Кшищоф Марек Бак. Тази част също може да разгледате в Зала „Байер“.

Кшищоф Марек Бак е полски художник, творящ в сферата на малката графика и екслибриса, автор е на повече от 1400 екслибриса и малки графики и е отличен с над 30 международни награди. Завършва Академията за изящни изкуства във Вроцлав, Полша, а днес е ръководител на департамента по графичен дизайн в Института по изкуствата на университета в Силезия, зам.-декан на художествения департамент в Циежин, артистичен директор на Международното биенале за екслибрис в Гливице (Полша) и член на германското Екслибрис общество. Има над 90 реализирани самостоятелни изложби, както и множество награди из цял свят.

Поради големия успех и интерес за трета поредна година организаторите се солидаризират с инициативата „Само за фенове”. Това е уникална възможност за ценителите и колекционерите на графика да се сдобият с произведения на любимите си автори на цена от 50 лв.

Уляна Кьосева