Откриване на изложбата на Светлозар Недев „Адаптивна реалност“ в Операта

На 3 април 2019 г. (сряда) от 18:00 часа във фоайето на Държавна опера – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Адаптивна реалност“ на Светлозар Недев. Ще може да я разгледате до 10 април включително.

 Ето и поканата на автора Светлозар Недев  за откриването на изложбата:

„Работя в стил абстрактен експресионизъм. В творчеството си интерпретирам основно идеята за безкрая на Космоса като еквивалент на човешки мисли, идеи и мечти. В интерпретирам различни теми: „Сън от бъдещето“, „Космическа релация 1 и 2”, „Тънка линия”, „Космосът на земята”, „Галактически флирт”, „Сън от бъдещето”, „Душата на Космоса”, „Илюзии на греха“, „Стъпки в душата“, “Другия поглед“.

Последният ми цикъл е „Адаптивна реалност“ – картини, рисувани през последната година и половина специално за дипломната ми защита по живопис в НХА. Всички картини са в два основни формата 90/70 и 150/120 и няколко – във формат 100/120, всички са смесена техника на платно и интерпретират темата „Адаптивна реалност“.

Абстракционизмът е течение в изобразителното изкуство от 20-ти век, характерно за него е липса от пряко подражание на натурата, водещо е предимството на въображението ми при подбора на форми и цветове в картината. Липсата на фигура е характерно по принцип при моите картини, когато изобразявам реалността и действителността.

Когато формата, цвета и линията са ми достатъчни, за да интерпретирам идеята си. Когато спокойствието в картината е постигнато чрез съчетаване на цветове и форми, излъчващи различни емоции и асоциации. Използвам експресивни цветове и не само, залагам на контрастите като форма и цвят, в картините ми липсва обективния реализъм и строгите пропорции, те са низ от противоречия и хармония, от положителни и отрицателни емоции, които се старая да балансирам! Именно в постигането на този баланс е разковничето на така наречената от мен и според мен „Адаптивна реалност.“

Чрез картините се опитвам да намеря връзката между материя и духа, опитвам се да виждам света извън неговата познаваема реалност и това е начин да откривам философията на човешкото съществуване. Всички платна от цикъла „Адаптивна реалност“ са напълно отворени за интерпретация. В тях едновременно присъстват животът  и смъртта, светлината и тъмнината, радостното и тъжното. В този смисъл се придържам към философията на Кант, че „изкуството ни доставя удоволствие именно заради взаимоотношенията между материалния и духовния смисъл“.

Посланието на моите картини е, че за да се справим с предизвикателствата на живота, ни е необходимо повече въображение, фантазия, необходимо ни е понякога да излезем извън рамките на видимото и познатото, и да извисим стремежите си, чрез които да изградим нашия собствен свят, който да ни позволи да оцелеем в реалността.“

 Светлозар Недев е роден през 1961 г. в гр. Стара Загора. Възпитаник  е на Националната гимназия по фотография и полиграфия, гр. София. Завършил е Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, бакалавърска степен специалност културология и е защитил магистърска степен в същия университет, специалност също културология със специализация „Мениджмънт в художествената култура“. Дипломиран магистър по „Живопис“ в Национална художествена академия при доц. Кирил Божков.

Автор е на повече от 30 самостоятелни изложби, както и в общи изложби, живопис и фотография в България и в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции от България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария, Хърватска, Румъния и Дания.

Основен организатор и куратор е на художествения пленер в Мъглиж в периода 2012-2014г. От 2014 година до настоящия момент е основен организатор и куратор на Международния уъркшоп „Обединени художници за обединена Европа“,  както и международния арт пленер „Безгранично изкуство” в гр. Стара Загора!! Има арт галерия „Nedev” Art Gallery в Стара Загора , където за 5 години от създаването и съм организирал около 65  индивидуални и общи изложби на български и чужди автори.

Участвал е в международни художествени пленери в Румъния, Македония, Турция и Русия. Двукратен участник е в балканското квадринале „Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора, 2012 и 2016 г. Участник от 2012 до 2016 г. в международния проект „Безграничност“ в Истанбул, който е представен в Русия, Англия, Словения, Турция и България. Участник в Международния проект „Арт- Балкан“- Москва 2010-2018 с художници от Русия, Румъния, Македония, Сърбия и България! Участва от 2015 – 2018 г. в Международна изложба за изкуства, ASROPA в Гунсан, Южна Корея организирана от проф. д-р. Клемънс Бенкун Су с художници от 70 страни от цял свят.

Член е на: Съюза на българските журналисти от 1998 г.; Професионалния съюз на художниците, група Москва, Русия от 2011 г.; Арт Интернешънъл Груп, Англия от 2012 г.