Национален конкурс за млади джаз изпълнители се провежда в Стара Загора

На 12 и 13 април 2019 г. (петък – събота), в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора ще се проведе Национален конкурс за млади джаз изпълнители. Конкурсът е с подкрепа на Община Стара Загора в рамките на Културния календар за 2019 година, под патронажа на Министерството на културата и е посветен на 45-годишнината от създаването на НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора. Входът за посещения е свободен!

Журито на конкурса е от известни музиканти и изпълнители: Ангел Заберски-син – пианист, аранжор и композитор на джаз и класическа музика; Михаил Йосифов – тромпетист, композитор, аранжор и преподавател ; Надя Тончева – певица, пианистка, аранжор, преподавател в НУМСИ „Христина Морфова”; Александър Леков – китарист басист и композитор; Кристиян Желев – музикант барабанист, тонрежисьор.

По регламент възрастовите групи са три: до 13 години; от 14 до 18 години; от 19 до 29 години, в две категории – индивидуални изпълнители и джаз формации. Конкурсната програма започва на 12 април, петък от 14:00 ч. с индивидуалните изпълнители и продължава в събота, 13 април, от 11:00 часа с джаз формациите.  Особеност на изискванията към участниците е всичко да бъде на живо, без механичен акомпанимент (плейбек, синбек и т.п.). Участниците са 42 (което е много добра цифра, според организаторите!), предимно от музикални училища и университети в Стара Загора, Пловдив, Бургас, Плевен и София, места, където се изучава поп и джаз пеене. По традиция журито ще направи самостоятелен концерт в 18:30 ч. в петък. От 20:30 ч. участници и жури ще творят заедно в младежки джем сешън в ресторант „При кмета”, където ще бъде и награждаването в категория „Индивидуални изпълнители“. Обявяването на победителите и награждаването в категория „Джаз формации“ ще бъде в събота. Очакванията на организаторите са за отлично представяне на всички и надеждата, че конкурсът ще се превърне в традиционен.

Снежана Маринова