„Приказки в Светлина“ по случай Международния ден на детската книга 2 април

С Премиера на прекрасен клип „Приказки в Светлина“ малките възпитаници на детска градина „Светлина“ отбелязват 2 април като Международен ден на детската книга.

Видеоклипът е заснет от Явор Гънчев от Прабългарска школа за оцеляване „Бага Тур“, който остава и досега, въпреки че синът му Райян вече не е в детската градина – верен приятел на „Светлина“!

Красиви костюми и прекрасната среда на самата „Светлина“ – двор, зеленина, съоръжения, са сценографията на клипа. Малките артисти се справят блестящо с ролите си, а след всяка приказка /дори за родителите и възрастните зрители/ има оригинално измислена Поука, изписана и изречена от Явор Гънчев.

Приказките не празнуват само на 2 април. Всеки ден е приказка в „Светлина“!

На 2 април е Международният ден на детската книга.  Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-популярните приказки на всички времена. Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят. През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.

Любовта към четенето и грамотността са от изключителна важност за децата, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.

Ако имате дете, подарете му книга и му помогнете да развие любов към четенето. Литература ще стимулира развитието на езика и въображението му.

Четете му всяка вечер преди да заспи! Това са изключително ценни моменти и за родителя, и за детето!

А ето и клипът „Приказки в Светлина“. Приятно гледане!

Уляна Кьосева