ОУ “Кирил Христов“ почете паметта на внучката на патрона си

На 1 април 2019 г. в Катедралния храм ,,Свети Николай“ бяха отслужени заупокойна молитва и панихида по повод 40 дни от смъртта на Невенка Владимирова Христова – внучка на патрона на Основно училище ,,Кирил Христов“ Стара Загора.

Панихидата беше отслужена от отец Цветан и отец Живко, в присъствието на учители и служители от учебното заведение. Беше получен букет цветя от Светла и Мартин – близки на покойната, живеещи в Германия.

Дълги години Невена Христова беше един от основните дарители на Дом „Литературна Стара Загора“ с вещи и книги на именития си дядо. През последните няколко години, благодарение на вниманието, активността и безкрайното уважение на ръководството на училището към нея, г-жа Христова насочи контактите и даренията към училището, което единствено в България носи името на големия поет, преводач и родолюбец. Благодарение на нея, музей „Кирил Христов“ се обогати със стенния часовник на поета и неговата уникална пишеща машина, с няколко реплики на портрети на Кирил Христов, с негови преводни и авторски книги, с голям сборник, в който са събрани 274 отзиви, преводи, факти и събития за живота и творчеството на поета от вестници, списания и книги на немски, чешки и български език.

Видно, дарителството е в кръвта на кирилхристовци. Правнукът на поета Владимир Костов Николов и дъщеря му Александра дариха тази година по случай патронния празник на училището, наследствения фамилен сребърен пръстен с ахат, който Кирил Христов е носел на показалеца на дясната си ръка до последния си дъх като талисман.

Поклон пред паметта й! Мир на праха й!

dolap.bg