Коледната приказка „Лешникотрошачката“ с пролетна премиера на сцената на Старозагорската опера

Балетният шедьовър на П. И. Чайковски „Лешникотрошачката“ е най-новото заглавие в афиша на Балета на Старозагорската опера. Приказната история на Е.Т.А. Хофман ще оживее в пълния си блясък на 3 април от 19:00 часа на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Постановката на „Лешникотрошачката“ е по авторската хореография и режисура на заслужилия артист на Руската Федерация Константин Уралски. Асистент-хореограф Наталия Коробейникова.

Работата ми с трупата на Балета на Държавна опера – Стара Загора е много интересна, момичетата и момчетата са много активни и спектакълът ще е много ярък.  За мен  балетът „Лешникотрошачката“ е сбогуване на момичето с детството. Това е повече от приказка. Това е приказката на нашия живот, на нашето детство. И дали това е било наистина или е измислено от Дроселмайер, или се е присънило на Мария, това е въпросът, с който трябва да излезе всеки зрител от залата. Отговора ще търси всеки зрител.“ – казва хореографът на постановката Константин Уралски.

Декорите и костюмите на „Лешникотрошачката“ са на италианския художник Салваторе Русо. В новата постановка – решена в традиционен класически стил, участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера, която под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова, респектира със своите високи постижения и стремителен възход. Познатата приказка на „Лешникотрошачката“ ще  бъде разказана за първи път на сцената на Държавна опера-Стара Загора в първите дни на пролетта. Младите и безусловно талантливи артисти на балетната трупа на Старозагорската опера чрез езика на танца ще пресъздадат вълшебната история, разгърната в съня на Мари в нощта преди Коледа. На героинята, заедно с дървената кукла-Лешникотрошачка, й предстои да победи Цар Плъх и да се отправи на пътешествие в приказни светове.

В ролята на Мари на 3 април ще танцува изящната балерина Марина Сороче. Лешникотрошачът-Принц е Томоки Ишиго, Дроселмайер – Ивайло Янев, Фея Драже – Анелия Димитрова, Крал Мишка – Франческо Бориело, Принц Коклюш – Паскуале Казиела и др.

„Лешникотрошачката“ се играе не само по Коледа. Тя се появява в живота на всеки човек  винаги в точното време и на точното място. Защото човешкото сърце винаги има нужда от красива приказка, която да връща вярата му в Доброто – обратно в сърцето.

„Лешникотрошачката“ на Старозагорската опера – ярка постановка, възхитителни костюми, впечатляваща сценография, класическа хореография, познати от детството любими мелодии – истинско коледно чудо и очакван подарък за малки и големи!

Следващите спектакли на „Лешникотрошачката“ са на 24 април – от 11:00 часа ще бъде представена адаптирана едночасова версия за най-малките зрители, а от 19:00 часа – пълната версия за деца и възрастни.

Творческият път на хореографа КОНСТАНТИН  УРАЛСКИ започва в Болшой театър, на чиято сцена танцува след завършването на Московското държавно хореографско училище. Избирайки за себе си професията на хореографа, Уралски постъпва във балетмайсторския факултет на ГИТИС в класа на проф. Олга Тарасова. След това предприема отчаяна, авантюристична стъпка – напуска Болшой театър и заминава на Запад (Германия и САЩ), за да опознае формите на съвременния танц, за който по това време в СССР само се говорело, но никъде не се преподавало. В Америка предложили работа на Уралски. Приемайки предложението, той остава в САЩ и става Артистичен директор на балетна трупа.

В периода 1991-1996 год. Константин Уралски е художествен ръководител на балета в Айова, САЩ. Отделя много сили за повишаване художественото равнище на балетната трупа, поставяйки 15 оригинални балетни спектакли, които предизвикват голям интерес от страна на критиката и специалистите. Сред тях са: „Птиците“, „My Reverie“, „Кармен-сюита“, „More Than Two to Tango“, „Макбет“, „Размисли за Петрушка“, „Музиката на Албинони“, „Доктор Живаго“ и др. Творческата работа му носи известност в САЩ, където го възприемат като «руски американец». През 1998 г. Уралски получава покана от балет „Москва“ да постави спектакъла «Валс на белите орхидеи» по мотиви от произведението на Е.-М. Ремарк, музика на Морис Равел и френски шансони от 30-те години на 20 век. През следващите години балетмайсторът продължава активната си работа в САЩ и Европа, Латинска Америка създавайки балетни постановки по музика на Моцарт, Рахманинов и др.

От седем години е главен художествен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия. За втори път работи с български оперен театър. През сезон 2006-2007 година Константин Уралски поставя на сцената на Варненската опера балета  „Доктор Живаго“ по музика на Кирил Волков.