Лишени от свобода по пътя към храма и Бог

„Всеки човек търси своя духовен наставник. Един го открива, друг не!“ Това каза игуменът на Килифаревския манастир отец Йоаким пред 20 затворници от Старозагорския затвор. Беседата е след посещението на първия манастир от поклонническото пътуване на лишените от свобода, организирано от свещеника на затвора д-р Йордан Карагеоргиев.
„Нашите поклонници сами избраха да участват в това пътуване до великотърновските манастири“, разказа отец Йордан. Той е основал четири храма зад стените на Старозагорския затвор, кръстил е стотици мъже за изминалите 20 години, отворил е очите им за Бог. „Това са лишени от свобода, които посещават неделната служба и сами търсят храма“, обяснява отец Йордан.
Старозагорският свещеник основа първия храм в затвор в нашата страна и днес съчетава духовната си дейност с педагогическа и преподава в Тракийския университет по специалността „Социална дейност в затвора“.
Между осъзнатия грях и премълчаната истина, дълбоко скрита в душата, ние намираме нашето собствено спасение, което често е невидимо за околните, казва отец Йордан. Свещеникът беше поканил в групата на поклонническото пътуване и трима свещеници със съпругите им. Всички духовници бяха единодушни, че социалната мисия на Църквата е изключително необходима и това пътуване е важна крачка в тази посока.
Групата затворници включваше мъже с различни присъди.
„Първите затвори възникват в манастирите и днес разбираме, че без духовниците ще ни бъде трудно да възпитаваме и образоваме“, сподели един от надзирателите, който беше заедно със затворниците. Според него не всички, които по една или друга причина се озовават зад решетките, откриват пътя към храма и Бог, дори и да са и десетилетие в килия, но има и такива, които се смиряват и постепенно се променят.
Пътят към Бог е дълъг и труден, но винаги завършва с благодатен успех, посочва сестра Варвара от Килифаревския манастир и разказва накратко историята на Свети Теодосий Търновски, основател на манастира. От житието му знаем, че крие своя род, но с молитва и усърдие основава Килифаревското книжовно средище, в което за година се записват близо 400 млади българи и чиито традиции се поемат от Търновската книжовна школа, допълва монахинята. По думите й тук се намира една духовноливница на българското Средновековие, а възпитаници на Теодосий Търновски стават бъдещите духовни водачи – светите Евтимий, патриарх Търновски и Киприян, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия.
На раздяла сестра Варвара пожелава да не оставаме без зрънце вяра и любов към Бог. След това поклонническото пътуване ни отвежда в Преображенския манастир, в двата манастира в Арбанаси, в Дряновския манастир. Навсякъде ни посрещат духовници, които искат да споделят частици от вярата и надеждата си в Бог.
Д-р Румяна Лечева, БТА