Старозагорци почетоха паметта на героите в Одринската епопея

На 26 март 2019 г., в Стара Загора, с общоградско тържество бяха отбелязани Денят на Тракия и 106 години от Одринската епопея.

Да почетат паметта на героите пред паметника „Одринска епопея“ в парк „Тракия“ дойдоха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Гергана Микова, областен управител и заместничката й Петя Чакърова, представители на партии и организации, ученици и учители от Шесто основно училище „Свети Никола“, много граждани.

Заупокойна молитва за падналите при Одрин и за загиналите за свободата на България отслужиха старозагорски свещеници. Огнените стихове на актьора Ивелин Керанов припомниха атаката за крепостта и възвеличиха подвига на войните.

Цанко Атанасов, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ припомни историческите факти за битката при Одрин и съдбата на тракийските българи. По думите му победата за крепостта е „триумф на българския национален дух“.

26 март е и патронен празник на Старозагорското тракийско дружество.

Венци на признателност бяха поднесени от името на Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, Втора механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“, болница „Тракия“ и Шесто основно училище „Свети Никола“. Представители на партии, организации и сдружения, както и много граждани отрупаха с цветя паметника на победата.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Съюз на офицерите и сержантите от запаса.

По предложение на старозагорските тракийци, от 23 март 2006 г., 26 март – Ден на Тракия е обявен за официален празник с постановление на Министерски съвет.

На 26 март 1913 г. (13 март стар стил) Българската армия превзема „непревземаемата“ Одринската крепост по време на Балканската война 1912-1913 г., с което донася свободата на тракийските българи.

Долап.бг