„Код: Motion Стара Загора 2019” – „Нашата цел е да виждаме повече знаещи и успяващи млади хора“

„Код: Motion Стара Загора 2019” – „Нашата цел е да виждаме повече знаещи и успяващи млади хора. Да ги амбицираме да преоткрият потенциала си като им дадем пример и ги срещнем с вече доказали се професионалисти, които ще споделят опита си.”

Най-интересното събитие от началото на тази година в Стара Загора се нарича „Код: Motion Стара Загора 2019” и се състоя на в залата на Регионална библиотека ”Захарий Княжески” на 16 и 17 март 2019 г.

Ако вие, който четете тази статия, сте над 18 години и за първи път чувате за тази интересна проява, не се кахърете, че сте я пропуснали! Събитието  стигна точно, съсредоточено, уточнено до последния детайл – до възрастовата група, която нарича „целева” – умните млади гимназисти на Стара Загора. В този смисъл Събитието си свърши перфектно работата. Залата бе препълнена в съботния ден и доста пълна в неделния ден- отреден принципно  в този град за посещение на родни села, или разходки из Аязмото и или свободно шляене и кафепиене по Главната.

/Не/случайно попадналите в залата възрастни индивиди като мен (авторът на този материал), бяха удивени (без никакво преувеличение!) от перфектната организация, от водещата  (умница-свежарка), от умните лектори, интересните теми, атрактивните презентации. Събитието „Код: Motion Стара Загора 2019” е събитие със стил и класа и това се разпозна още от: стилната графично визия, атрактивното представяне в социалните мрежи и специалния сайт, специалните хартиени чанти с подаръци за присъстващите,  подредения и изобилен бар за кафе-паузите. Да, това са неща, които правят силно впечатление не само на възрастните посетители, но и на участниците – тийнейджъри. Защото създават чувство за общност.

Искам да ви уверя, че пишещата тази статия си водеше бележки от включването си в средата на съботния ден до края на Събитието в неделя. Въпреки че е чела и чула много по някои от темите. И все пак, удивително е, колко много може да научите, ако слушате младите хора у нас! Не, нека уточня – ако слушате ТЕЗИ млади хора, които бяха в залата – успели, модерни, красиви, стройни, самоуверени, можещи, знаещи, много атрактивни като изява.

Събитието, организирано от Виктория Райчева, дори приличаше на самата нея. Виктория е наш човек, завършила е в Стара Загора ПМГ”Гео Милев”, графичен дизайнер е. Красива, умна, много сериозна. Такива бяха и лекторите, такава беше и публиката. Много ми беше драго, че старозагорските тийнейджъри задаваха активно въпроси, активно се включваха в дискусиите, не загубиха тонус нито за миг в двата почивни от уроци и много слънчеви навън дни. Дни само за разходки. Ако запазите снимката от присъстващите в залата, непременно след години ще разпознаете някое лице като нов Лидер. Непременно.

Събитието увлекателно имаше да представи голямата тема „Как да успеем в Дигиталния свят“, колко различни дейности могат да имат тези, които „владеят” компютрите – не само и просто програмисти, но и графични и уеб дизайнери, специалисти по маркетинг, предприемачи, инфлуенсъри и т. нар.  Плюс! Изключително ценният бонус на Събитието – лекциите, които насочваха младите хора: как да се ориентират към бъдещата си кариера, как да спестяват и да управляват средствата си, какво е Вдъхновение и защо да са вдъхновени…

Нека споделя няколко записани мисли:

  • Когато получите заплата – първо платете 10% на себе си. Заделяйте тези пари. (Започвам!)
  • Когато набележите Цел, която струва определени средства – разделете сумата по месеци и дни и всеки ден отделяйте определеното. Всеки ден. (Започнах даже!)
  • Непременно залагайте на сериозно образование и диплома, за предпочитане от Университет, който да е внимателно избран пред всеки вид „бързо“ образование и квалификационни курсове (Определено мисля така!)
  • Ако искате да получите представа за професията, която ви харесва – интервюирайте успял в нея човек, да ви разкаже за видимите и невидимите й страни. (Това често го практикувам относно ориентирането на млади хора. Обичам да ги свързвам с точните хора.)
  • „Има проблем, който още не е решен – намерете решението. Така ще успеете.” – каза на младите хора Младен Стоянов, управител на фирма „Бултех 2000”-Стара Загора, един от основните спонсори на събитието. /Поздравления за спонсора, че е избрал вярното събитие! И за мен беше интересно да науча за ключът за успеха му.

Няма да скрия, че любимата ми лекция бе тази на Даниел Лидиянов, който говори за Вдъхновението. Коренно различна тема от останалите „практични” послания. Обявеното заглавие на презентацията му бе „Безразличието в Дигиталния свят”, а Даниел говори вдъхновено за Вдъхновението. В началото той зададе интересен въпрос: „Защо не се вдъхновяваме, когато имаме всичко в изобилие? Или леснодостъпното губи стойност, защото сме безразлични?”. Даниел показа и разказа, колко изобретения са измислени с Вдъхновение. „Да си мотивиран, значи да си деен. Да си вдъхновен, значи да твориш” – каза Даниел.

Виктория Райчева ми обясни, че са организирали това събитие от месец Ноември миналата година. То беше безплатно за всички присъстващи, които си тръгнаха с много подаръци. След края в събитието във Фейсбук бяха публикувани всички презентации. За тези, които не са успели да присъстват – ето откъде може да ги изтеглите https://drive.google.com/drive/folders/18PtpV0-faX8F1Y-cxeGSC6F-Cps7mUpE?fbclid=IwAR3u_FGbTCxHfOC4_3E2PZBT3LCJm6yWZYYNLi6QsXVzt7tPF8-5VBwmaz0

Непременно ги прегледайте! Струва си.

До следващото издание в Стара Загора, „Код: Motion”! Пак ще сме сред публиката. Тя е интелигентна и няма нищо против да седи до лелки и чичовци, които изглеждат свежарки.

Уляна Кьосева