ДТ „Гео Милев“ навлезе във вековната си годишнина

През творческия сезон 2019/2020 г. Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора ще чества своята 100 годишнина. Това съобщи на брифинг директорът Ивелин Керанов.

Първите наченки на театрална дейност под ръководството на даскал Петър Иванов с участието на Кольо Ганчев и неговия оркестър са към средата на 19 век. По-късно, на 18 април 1870 г. завесата в салона на Главното девическо училище при черквата „Св. Богородица“, кв. “Акарджа“ е вдигната. Трупата под ръководството на д-р Начо Планински открива театралния летопис на Стара Загора с комедията „Малакова“ от П. Р. Славейков. През антракта свири читалищният оркестър. Възможно е това да е въобще първото представление на „Малакова“.

Проучванията показват, че д-р Планински е буден родолюбив българин, заточеник, лекар в сливенската болница, след Освобождението от турско робство е депутат в Източна Румелия.

Тези ентусиазирани театрали поставят в следващите 4-5 години „Многострадалната Геновева“, „Шарлатаните доктори“ и др.

След Старозагорското въстание през 1875 г. е убит Кольо Ганчев и самодейната трупа се разпада. По време на Руско-турската война 1877/1878 г. градът е опожарен до основи. Изгарят читалищният и театралният архив.

Театралната дейност се възобновява през 1881 г. Играят се пиесите „Райна Княгиня“, „Иванко“, „Хъшове“, Разбойници“ и „Кулата Нел“. През 1895 г. се поставя „Под игото“ на Иван Вазов. На премиерата присъства и авторът.

През 1900 г. се създава дружество „Театър“, което продължава делото на „Ученолюбиво дружество“.

На 1 април 1912 г. се полага основният камък на новата театрална сграда на Културно-просветно дружество „Театър“, по-късно читалище „Родина“. Група младежи по своя инициатива поставя „Ревизор“ на Гогол. В представлението участва и Никола Икономов. От тук започва артистичната му кариера.

Театралната сграда е готова за 2 години. През 1916 г. на нейната сцена любителска група, под режисурата на Гео Милев поставя „Едип цар“ и „Лудетината“.

През 1919 – 1920 г. се поставя началото на професионалния театър в Стара Загора. Създава се полупрофесионална трупа при дружество „Театър“ в състав: директор и режисьор – Коста Атанасов; артисти – П. Димитров, М. Узунов, М. Танев, Л. Георгиева, М. Пенкова, П. Топалов, Р. Минчев, К. Данев, Петрова, д-р Бъчваров. Откриването на театралния сезон става на 29 декември 1919 г. с премиера на пиесата „Пленникът на Трикери“ от Константин Мутафов, бащата на Стоянка Мутафова. През 1920 г. в града пристигат от Хасково Мара Шопова и брат й Данчо Делчев, които са най-активните актьори в полупрофесионалния театър. Играят се „Коварство и любов“, „Боряна“ с гастрол на Иван Димов, „Платон Кречет“, „Калин Орелът“ и др.

През 1948 г. трупата преминава под шапката на Градския общински съвет. Играе в салона на Читалище „Родина“ и е известна под името „Читалищен театър“. На 1 март 1950 г. театърът става професионален, минава на щат и издръжка към Общината и вече се нарича Общински театър. За директор е назначен професионалният актьор Атанас Христов. С пиесите „На дъното“ и „Свои сме, ще се разберем“ от Островски, професионално звание „актьор“ получават Мара Шопова, Данчо Делчев, Стоян Милев, Христина Костадинова, Стоян Михайлов, Йорданка Миланова и др. През 1954 г. театърът става държавен под названието Народен театър Стара Загора. Директор е Пейо Кайраков. През тази година идват и първите възпитаници на ВИТИЗ.

На 22 май 1970 г. с Указ на Народното събрание, Драматичният театър получава името на големия български и европейски поет, преводач, художник, родолюбец Гео Милев.

През 1971 г. ДТ „Гео Милев“ влиза в новопостроената сграда за опера и театър с премиерата на „Ревизор“ от Гогол. Постановката е на П. Л. Манастирски от Академичния театър „Максим Горки“ в гр. Самара. На 7 септември 1971 г. се играе и първото представление на новата сцена. Висока е оценката на театралната общественост за тази постановка, в която бляскаво се изявява целият творчески колектив. Критиката отбелязва специално великолепната игра на Веселин Савов в ролята на Хлестаков и Нино Луканов – Градоначалникът.

През 1997 г. театърът влиза в реставрираната сграда на „Стария театър“ с премиера на „Боряна“ от Йордан Йовков, режисьор Стефан Делев. През 2005 г. в театъра идва група от 11 млади актьори, студенти на проф. Пламен Марков, които въвеждат нов ритъм в театралния живот на града. За един сезон театърът участва на няколко национални фестивала и печели „Аскеер“ за драматургия, номинации за „Аскеер“ за поддържаща женска роля, номинации за „Икар“ за актьорски и режисьорски дебюти, награда за главна мъжка роля на фестивал на камерните театър – Враца, награда на фондация „Димитър Вълчев“ за оригинална авторска музика към спектакъл.

През последните 10 от 100-те професионални творчески години, ДТ „Гео Милев“ успя да върне публиката си, изоставила го след промените през 1990 г. Афишът е с разнообразни заглавия – от Шекспир и Молиер, през съвременна световна и българска класика, до най-нови пиеси, които на сцената на Старозагорския театър имат своите абсолютни премиери.

В юбилейната година трупата на театъра е от 70 души, от които 24 са актьорите.

Знаменателният юбилей ще бъде отбелязан с представянето само на български пиеси, с едно изключение – „Енергични хора“ от Василий Шукшин. Постановката е дело на Николай Урумов. В главната роля ще гостува Михаил Билалов.

Вече се играе с голям успех моноспектакълът „Щурчето, убиецът на Ботев“. В Международния ден на театъра – 27 март, ще се състои премиера на „Нощно слънце“ по разкази на Йордан Йовков. Драматизацията и постановката са на доц. Юрий Дачев. Надя Асенова подготвя драматизация и ще режисира „Мерак“ – по няколко „Диви разкази“ на Николай Хайтов. Бина Харалампиева ще постави „Чичовци“ от Иван Вазов. Кулминацията на празненствата ще бъде на 29 декември 2019 г. с „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников. Режисьор ще бъде Йосиф Сърчаджиев.

Три изложби ще разкажат за миналото и настоящето на Старозагорския драматичен театър: На 1 май 2019 г. в галерия „Лубор Байер“ ще бъде открита ретроспективна изложба „Художниците на театъра“. Ще бъдат представени творби на 19 художници и сценографи, които са работили през годините в театъра. През м. септември във фоайетата ще бъдат представени днешните артисти на театъра, заедно с костюми, реквизит, макети на представления и пр. През м. октомври на южната алея на парк „5 октомври“ ще бъде подредена юбилейната изложба „100 години Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора. Вероятно ще има и други изненади.

Росица Ранчева