Интересен експеримент между Госпожа Опера и ученици на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – Стара Загора

Ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора са поканени да участват в един интересен експеримент – да преведат либретото на операта „Африканката“ от Дж. Майербер. С този спектакъл, поставен от световноизвестния режисьор Вера Немирова, на 22 ноември ще бъде открито юбилейното 50-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство. „Преговаряме за участието на големия тенор Роберто Аланя в този спектакъл. На сцената ще има 200 артисти. Декорите и костюмите са на Дойче Опера Берлин и са над 20 тона общо“ – разказа в аванс пред ученици от гимназията днес директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов.

Той представи интересната си презентация „Защо – на опера и балет“ пред ученици от 11 и 12 клас на френските паралелки в Гимназията. „Това, че езикът на операта е непознат не значи, че трябва да се игнорира. Вие също овладявате чужд език, който ви е бил непознат в началото. Изкуството, ходенето на опера, на театър, в галерии – ви отвежда към тишина, която не е самота. Тишината е място и време за вътрешна рефлексия, за доближаване до себе си и израстване“ – каза Огнян Драганов.

В лекцията бяха представени атрактивно откъси от класически произведения, използвани в нашумели филми хитове, арии и дуети от опери, в които човешкият глас е на предела на възможностите си и създава нетленна красота.

„Където и да сте по света, с каквото и да се занимавате – никога не се обръщайте с лице към гетото, където има силно говорене, където хората с големи юмруци са най-атрактивни“ – пожела на гимназистите в края на интересната си презентация Огнян Драганов.

Снимки Рад Димитров за Държавна опера – Стара Загора