На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята

Идеята за световния „Ден на Земята” произлиза от Гейлорд Нелсън (Gaylord Nelson), сенатор от Уисконсин САЩ, след опустошителното действие на масивен нефтен разлив в Санта Барбара, Калифорния през 1969 година. Вдъхновен от студентското анти-военното движение по същото това време, той осъзнава, че ако успее да влее тази млада енергия и борбеност в появата на едно обществено съзнание против замърсяването на въздуха и водата, това би помогнало опазването на околната среда да влезе на дневен ред не само в съзнанието на съгражданите му, но и в парламента.
В резултат на това на 22 април 1970 година, 20 милиона американци излизат по улиците, парковете и градините, за да докажат заинтересованост и грижата за здрава и устойчива околна среда. Хиляди колежи и университети организират протести срещу влошаването на околната среда. Организират се групи и митинги , които се борят срещу нефтените разливи, замърсяващите фабрики и електроцентрали, непречистени отпадъчни води, токсичните сметища, пестициди, новостроящите се магистрали, тоталната и безвъзвратно унищожена дива природа. Всичко това доказва една обща борба, обща идея и ценност, която само че трябва да бъде посадена в сърцето на всеки и да порасне до там, че човекът да заживее за планетата си, а не тя за него. Така първият „Ден на Земята” се чества на 22 Април 1970 и е постигнал рядък политически и обществен успех и подкрепа по онова време. В него са всели участие републиканци и демократи, богати и бедни, земеделски производители, магнати и лидери. Първият „Ден на Земята” е довел до създаването на „Агенцията за опазване на околната среда” на САЩ, която се грижи за опазването на чистия въздух, чистата вода и застрашените видовете в природата.
„Рискувах,” – казва Гейлорд – „но тя работи. “
Като световен ден, деня на Земята започва да се чества от 1990 година. На Световната среща за Земята в Рио де Жанейро през септември 1995 година, президентът Бил Клинтън награждава сенатор Нелсън с „Президентския Медал на Свободата” (Presidential Medal of Freedom) – най-високото отличие на цивилни лица в Съединените щати – за ролята си на основател на „Деня на Земята”.Борбата за чиста околна среда трябва да стане наша мисъл всеки ден, а не само днес, защото по световни данни изменението на климата и непостоянството на сезоните става все по-очевидно с всеки изминал ден. България е една от първите страни, които се присъединяват в честването на празника на Земата през 1990 година.
На 22 април 1992 г. Българският президентът Д-р Желю Желев подписва клетва в името на Земята, като 30 хиляди български деца се подписват под „Декларация за пълномощие за живот на Земята”, която е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, състояла се в Рио де Жанейро през юни 1992 г.
Над 170 държави в партньорство с Международната мрежа за Деня на Земята координират действията на повече от 12 000 партньори към опазване на планетата Земя, съхраняване на живота върху нея.
Мотото на Кампанията за Деня на Земята през 2017 г. е „Повишаване на знанията за околната среда и климата“, а това е сайтът на Световния ден http://www.earthday.org/.
Международната мрежа за отбелязване на Деня на Земята – 22 април води глобална кампания за повишаване на знанията и ограмотяване по въпросите за околната среда и климата до Деня на Земята през 2020 г. Застъпниците на Международната мрежа за Деня на Земята са се посветили на каузата всеки ученик по света да завърши средно образование като грамотен гражданин, с достатъчно знания по въпросите за околната среда и климата, готов да предприеме действия и да даде свой принос и подкрепа за положителна промяна. Тази цел не само дава възможност за огромен напредък, но е от критична важност и изключително навременна. Подписването на Споразумението в Париж е стъпка напред към смекчаване на последиците от изменението на климата. Образованието трябва да бъде ключов елемент в тези усилия.
През следващите месеци Международната мрежа за Деня на Земята ще проведе изследване за състоянието на политиките, свързани с повишаване на знанията по въпросите за околната среда в САЩ. Международната мрежа за Деня на Земята ще се присъедини към коалиция за сътрудничество между организации с нестопанска цел, правителствени организации и бизнес лидери в обща кампания за глобално ограмотяване по въпросите за околната среда и климата. Ограмотяването е много повече от тема на кампанията, то е глобална цел.
За съжаление, въпреки своя вечен оптимизъм, в мен се тай съмнение че всеки един човек в България би си направил труда да повярва, че ако извърши нещо значимо за майката Земя , макар и само в този един нейн ден, тя ще му се отблагодари в пъти многократно – с още едно разцъфнало дърво, с поникналото ново цвете, с красивия размах на пеперудени крила.
В днешния Ден на Земята, 22 април, може да направите поне три неща, макар и не с глобална значимост:
– няма да използвам автомобила си в този ден
– ще засадя цветя в градината пред блока
– и ще поставя къщичка за птички на някое дърво.
Ако всеки даде своята „капка”, Земята ще ни се отблагодари. Защото колкото й организации да има по света за опазването на природата и Земята, именно индивидуалния пример на всеки човек би допринесъл за нейното спасяване и съживяване.

Как можем да помогнем на Земята?
– карайте колело или ходете пеша, когато ви е възможно
– използвайте чанти за многократна употреба при пазаруване в магазина.
– гасете осветлението, когато нямате нужда от него- пестете питейната вода, като затваряте добре кранчетата на чешмите си
-практикувайте разделно събиране на отпадъците си- изхвърляйте отпадъците си в кофите за боклук
Нека пазим Земята!

Долап.бг