Уникални музиканти представиха космическа музика

На 9 март 2019 г. в Художествена галерия Стара Загора „2 Mеn Orchestra“ – двама уникални музиканти, представиха концерт от космическа музика. Николай Иванов-ОМ свири на клавишни, китара, вокал, различни флейти. Той е автор на музиката на над 50 филма. Участник е в многобройни проекти в Европа, Азия, Далечния Изток, Африка, Арабския свят. 32-годишният Петър Йорданов-Бъни от група „Оратница“ е от София. Свири на всевъзможни ударни инструменти –на кахон, ханг дръм, рейнстиг, джембе, дарбука, тъпан и др. Заедно с група „Оратница“ е обиколил повечето световни фестивали и музицира в Европа, Азия, Далечния Изток. Музиката, която творят двамата заедно, е синтез от стилове (джаз, етно, амбиент, електронни стилове, сакрална и езотерична ) с акцент върху вибрацията на отделния звук. Тя гравитира от близка до тишината енергия към „кресчендо“, като търси своята личностна уникална експресивност, с която максимално да отведе слушателя в нови измерения. Музиката на „2 Mеn Orchestra“ е предимно от авторските композиции за филми на Николай Иванов – ОМ, а също проектира нереализирани още продукции и картини, директно отправяйки ги към съзнанието на слушателя.

„Нашият тандем с Петър, както повечето интересни неща стана случайно, сподели за dolap.bg Николай Иванов. – През последните пет години участвам във всякакви проекти, пътувам много и свиря с всякакви музиканти по света. При такова турне, преди три и половина години, се наложи да вземем Петър Йорданов – Бъни от група „Оратница“. Някак си много си допаднахме. После ни поканиха в Русе за някакъв фестивал. Така направихме този проект, в който двамата свирим на различни инструменти. Аз постоянно записвам фрази в реално време и ги наслагвам една върху друга. Така се получава много интересен звук. От друга страна зрителите могат да висят как музиката се създава пред тях. Музиката, която правим е между етно, джаз, филмова музика, има инспирации от всякакви стилове и култури – балканска, далечно източна, африканска, европейска.

Създаваме хармонична и въздействаща музика. Ако концертите станат както трябва, хората изпадат едва ли не в медитация, релаксират и дори не искат да ръкопляскат.

И двамата имаме изключително много участия по света. Това ни помага да се развиваме и да правим глобална музика, която може да се приема еднакво добре в България и навсякъде по света.

В това истерично време, в което живеем, в това пренатоварено ежедневие, хората имат нужда от изкуство като нашето. Проблемът е, че те трябва да се срещнат с него“, сподели Николай Иванов.

Концертът започна с композицията Зазоряване“, последвана от „Пролет“, „Шуми гората“, „Ръченица“, „Нестинарска песен“, „Слънчев ден“, мелодия инсперирана от посещението на Николай Иванов на Хималаите, различни етно парчета, подпури от евъргрийни и популярни български филми.

Двамата музиканти наистина са виртуози. Наистина създават в момента музика, която те пренася в неподозирани светове, слива те с космоса, разпалва заспали сетива, залива те с положителна енергия.

За повечето от присъстващите на този много специален концерт, инструментариумът на Бъни беше непонятен, но затова пък много въздействащ. Сандъчето, върху което той беше седнал, и само с ръце издаваше невероятни звуци се оказа че е кахон. Това е южноамерикански перкусионен инструмент, който замества барабаните. Произхожда от Перу. В Европа е влязъл чрез Пако де Лусия и покрай фламенкото е станал доста популярен инструмент. Рейнстигът – кафяв украсен цилиндър е перкусионен инструмент, който имитира капки дъжд. Има легенда, че са го използвали при ритуални молебени за дъжд в Африка и Мексико.

За първи път видяхме и чухме великолепно солиране на ханг дръм. Има полуконусовидна плоска форма, подобно на пумпал или „летяща чиния“. Долната част има един основен ниско звучащ тон, а горната е настроена на 8 тона. Той има диаметър 52 cm и дълбочина 24 cm. Горната повърхност е наречена от създателите си „Динг“ а долната „Гу“. Инструментът е създаден на принципа на инструменти като металните варели (стилпан, тринидат) иУдо (Вудо). Хангът действа като резонатор на Хелмхолц. Създаден е през 2000 г. от Феликс Рохнер и Забина Шьорер в Берн, Швейцария. Тяхната компания (PANArt Hangbau AG) е първата, която започва масово производство. От 2000 година насам има създадени 4 серии на Ханг; всяка нова версия се различава от предходната по различните подобрения в резонанса, а също промяна и разширяване на диапазона. Последната 4 серия Ханг е създадена през 2010 г. За първи път инструмента е представен в публичното пространство на голямото търговско изложение „Musikmesse Frankfurt“ през 2001 г.

Със серия от турове в страната и извън нея изпълнителите представят първия си реализиран албум „MAGICAL VIEWS”. Стартът е от София, Казанлък и Троян, през Стара Загора, Велико Търново, Сърбия, Унгария и Букурещ.

Росица Ранчева