5 дни Основно училище „Кирил Христов“ посвещава на патрона си

За поредна година, от 18 до 22 март 2019 г., старозагорското Основно училище „Кирил Христов“ провежда Дни на Кирил Христов. Предвидени са над 20 прелюбопитни прояви, в които участват всичките над 860 ученици, учителите им и голяма част от родителите.

Първият ден започва с подреждане на кът на патрона на училището с книги, постери и фотографии в училищната музейна сбирка „Кирил Христов“. От 14:00 ч. стартира „Забавна география“ със шестокласниците. Следва откриване на изложба с наградени и отличени рисунки на тема „Моето училище след 10 години“ от ежегодния конкурс „Христина Бюйлекова“. В Арт зоната първокласниците „ще сплетат“ своя „Пролетен венец“ с представяне на всички таланти. Третокласниците от „в“ и „г“ клас ще гостуват на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Вторият ден започва в арт-зоната с творческите изяви на четвъртокласниците – концерт на пиано, народни танци, индивидуални изпълнения. Следва прекрасна изложба посветена на пролетния празник от икебани и моребани, с участие на желаещите ученици от всички класове. Експозиционната площ се разполага традиционно на втория етаж, от където цялото училище ухае на пролет и здраве.

Третият ден започва на обед в 12:00 ч. с рецитал „Из творчеството на Кирил Христов“ в изпълнение на второкласниците и от петте паралелки. Едни третокласници ще гостуват на Пето основно училище „Митьо Станев“, други – на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и ще изнесат програма под надслов „Кирил Христов – нашият патрон“. Четвъртокласници ще представят музикално-артистична програма. „Празничен венец за Кирил Христов“ ще свият шестокласници от „а“ клас. Ще бъде направена и пролетна декорация на фоайето. От 13:45 ч. в конферентната зала започва открит мултидисциплинарен урок с петокласници по математика и ЧП от Екатерина Йовчева и Венета Кирковска.

Вратите на най-подреденото и иновативно училище в Стара Загора „Кирил Христов“ ще бъдат отворени на 21 март 2019 г. (четвъртия празничен ден). Ръководството отправя покана към бивши възпитаници, учители и бъдещи родители. В същия ден децата от подготвителна група на съседната детска градина No 66 „Детски рай“ – бъдещи първокласници, ще посетят и разгледат училището. В този ден ще се проведе и едно от най-атрактивните състезания между петте паралелки на петокласниците по български език и литература.

Петият ден е на 22 март – Първа пролет. Началото е в 10:00 ч. с Празник на буквите за първокласниците. В 14:00 ч. започва състезание по история и цивилизации за учениците от шести и седми клас.

Спортните изяви, посветени на патронния празник на училището стартират от 18 март, но продължават до 29 март 2019 г. Обявен е вътрешно-училищен турнир по футбол за 5-7 клас, състезание по народна топка и демонстративен мач на сборни отбори VІ-VІІ класове.

Росица Ранчева