Местните омбудсмани ще участват в „Уроците по Конституция“

По покана на омбудсмана на Стара Загора Надежда Чакърова, на двудневна работна среща, проведена на 6 и 7 март 2019 г., бяха обществените посредници от София, Пловдив и Бургас, Шумен и Кърджали, Казанлък, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Елин Пелин и Симитли. По време на ползотворния обмен на добри практики, те обсъдиха сходни казуси, поставени от граждани и решаването им в различните общини. Гостите бяха поздравени от председателя на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков и зам.-кмета на Общината Иванка Сотирова. Те изразиха задоволството си от взаимодействието между институциите на местно ниво и постигане на добри резултати в полза на гражданите и общността.

Обществените посредници се обединиха около принципната си позиция на удовлетвореност от предприетите от Народното събрание инициативи във връзка с достойно отбелязване на 140-годишнината от приемането на първата българска конституция. С писмо до председателя на Парламента Цвета Караянчева, членовете на мрежата от местни омбудсмани предлагат своето партньорство и изразяват желание да се включат в планираните за 16 април 2019 г. „Уроци по Конституция“ пред учениците в цялата страна.

Първият в страната Млад омбудсман на Млада Загора вече е член на мрежата от действащите обществени посредници в Република България. По предложение на Надежда Чакърова, Младият омбудсман Бетина Радева и нейният заместник Калоян Максимов получиха официален знак за принадлежност към мрежата на обществените посредници в страната, връчен от председателя на мрежата Иван Капралов.

На втория ден от работната среща омбудсманите гостуваха в Областна администрация по покана на областния управител Гергана Микова. На срещата присъства и зам. областният управител Петя Чакърова. Гостите благодариха на г-жа Микова за това, че е първият областен управител, който ги кани на разговор.

Една от темите, обсъждани на срещата, беше възможността за разширяване на мрежата от обществени посредници в страната. Старозагорска област беше посочена като добър пример в тази посока. Омбудсман има в областния град, и в Казанлък. В повечето общини на Северна България обаче такава длъжност не е разкривана.

Г-жа Микова и нейните гости обсъдиха и качеството на българското образование, дуалното обучение и недостига на кадри за икономиката. Областният управител запозна присъстващите с проект за професионално обучение и квалификация на лица в следучилищна възраст, по който се работи в област Стара Загора. Проектът се реализира по ОП „Добро управление“ 2014-2020 г.

Областният управител акцентира на факта, че на местно ниво, държавните институции, неправителственият сектор и частният бизнес работят в добър синхрон:“Помагаме си взаимно,търсим съдействие и решаваме заедно проблеми от различно естество. Надявам се, че и с вас ще можем да си бъдем полезни, когато става въпрос за обществено важни дела“, каза Гергана Михова.

Омбудсманите проявиха интерес към културно-историческите забележителности в региона и бъдещето на паметника Бузлуджа. Те разгледаха с интерес Античния форум „Августа Траяна“, Операта, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и др.

Росица Ранчева