Уроци по родолюбие проведоха в старозагорско училище

В навечерието на Националния празник на България – 3 март в Шесто основно училище „Свети Никола“ се проведоха уроци по родолюбие със съдействието на Фондация „Въздигане“, чиято дейност е насочена към съхраняване на българския дух и култура.

Благодарение на интерактивните занятия, проведени от активистите на фондацията, учениците имаха невероятната възможност да се докоснат до реплики на прабългарски оръжия и военно облекло, маската на цар Терес и още редица предмети, използвани в бита на предците ни за различни ритуали. Прехвърляйки мост във времето, с цел изграждане на национално самосъзнание, светиниколските ученици бяха запознати с българските военни подвизи и успехи от далечното минало. За да поддържат интереса си към славната история на родината ни, учениците се сдобиха с информационни брошури с изображения на уникалните по рода си български златни съкровища и се докоснаха до различни книги с комикси и приказки за прабългарски владетели и богове и историческия роман „Тлееща жарава“, описващ по увлекателен начин въстанието на цар Ивайло.

Не на последно място „архитектите“ на съвременната българска история успяха да направят виртуална разходка до исторически значими места чрез „Пътеводител на старите български земи – 100 обекта на българското културно-историческо наследство извън България“.

Уроците по родолюбие завършиха тематично със завета на хан Кубрат, че „заедно сме по-силни и нищо не може да ни пречупи“.