Нова, талантлива смяна, завладява Старозагорската опера

На 27 февруари 2019 г. Държавна опера Стара Загора и Националното училище за музикални и сценични изкуства  (НУМСИ) „Христина Морфова“ предложиха втората съвместна премиера за годината мюзикъла „Класният се жени“. Проектът е  програмата по случай 45-години от създаването на НУМСИ “Христина Морфова“ в Стара Загора. Реализира се със съдействието на Община Стара Загора.

Мюзикълът „Класният се жени“ е на композитора проф. Филип Павлов, който присъства на премиерата и поздрави участниците в представлението. Либретото е на Любомир Пеевски. Режисьор на спектакъла е Николай Априлов, диригент е Красимир Къшев. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова , а хореографията е на Радост Младенова-Арабаджиева. Ролите на „възрастните“ изпълняват артисти от операта: Любимият класен ръководител Иван Александров- Готиният е младият и талантлив Марин Русинов, учителката Сийка Паунова е очарователната Камелия Стойчева, директорката на училището г-жа Златева е изключителната актриса Нина Димитрова, Г-н Промяна е Иван Кабамитов, а полицаят Стойчо – възхитителният Игнат Желев. В останалите 12 роли са учениците от НУМСИ“Христина Морфова“: Маргарита Лъчезарова е Калина облачето, Иван Петров е Ицо Чейнча, Кристиян Динев е Иво Канадеца, Любов Желева е Съществото, Нелли Таукчи е Пена паяжината, Денислав Михалев е Върха, Николай Дончев е Къри Кроасана, Йордан Петев е Силви Джин-Фийса, Зорница Златева, Кристиян Динев и Виктор Иванов са китаристи. Стейси Георгиева, Полина Пчеларова и Гергана Тодорова са ученички от 11 „в“ клас.

В постановката участват и  възпитаници на Балетната студия на ДЮСОБ“Маргаритки и камерен оркестър на операта..

„Класният се жени“ е спектакъл от тийнейджъри за тийнейджъри. Сюжетът е типично училищен. Действието се развива в родно българско училище. В него участват щурави гимназисти, които са сигурни, че правилата в „даскалото“ са дискриминация спрямо тях, консервативна себевлюбена и самонадеяна директорка, която по свой начин иска да накаже 11“в“, даскал-подмазвач на шефката, ученичка, влюбена в учителя си по български език и литература, който е и класен на непокорния „11 „в“ . И на всичко отгоре, той се ще жени за колежката си – доста екстравагантна дългокрака хубавица, която обаче не се харесва на учениците.

В края на годината единствен в целия град, само 11 „в“ ще се явява на матура по български език и литература, защото така е наредила директорката г-жа Златева. Класът решава да предотврати матурата. Момчетата не само упояват и отвличат учителя Александров, но и пишат ултимативно писмо до директорката. Тя, обаче, е непреклонна.

За случая разбират от Инспектората по образование, правят проверка и шефката е отстранена от длъжност. Щастливият край настъпва, когато за нов директор е назначен Иван Александров – Готиният.

„Моята цел, когато избрах да поставя заглавието, е учениците да „владеят“ сцената, да вдишват аромата й в реално представление. Ролите изпълняват ученици от класовете по оперно пеене и по актьорско майсторство, на които преподавам съответно вокални ансамбли и вокална подготовка. Всичко, което учим в класните стаи, сега прилагаме в реалните условия на сценичния живот“- коментира Красимир Къшев, диригент на спектакъла и преподавател в НУМСИ “Христина Морфова“.

С чисто сърце може да се каже, че младите артисти се представиха изключително професионално. В неудържимата си виталност, артистичност, изграждане на образите, в същото време сценична свобода, спятост, концентрация и пр., всички бяха прекрасни, завладяващи, впечатляващи. Особени комплименти заслужава Маргарита Лъчезарова в ролята на Калина облачето, която освен всички други актьорски качества в развитие, показа и красив и обемен глас. Представлението открай докрай беше динамично, изпълнено с много хумор, настроение, танци, неочаквани гегове. Трябва да се отбележи, както остроумният текст в мерена реч, така и великолепното му музикално обличане. И изпълнението на живо на един млад цигулар, също възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ вече студент в НМА“Проф.Панчо Владигеров“ – Божидар  Рахнев, който водеше романтичната линия в представлението.

Повече от 15 минути продължиха  заслужените възторжени аплаузи. На финала на събитието, директорът на операта Огнян Драганов, който също е възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ каза: „За нас е истинско щастие, че учениците на Музикалното училище са тук, в естествената си среда. Че заедно с тях, тази вечер успяхме да напишем нова страница в 45-годишната история на нашето училище. За да бъде нашият съвместен проект една подадена ръка за нова съвместна дейност, искам да връча специалния знак на Държавна опера Стара Загора, който се дава много рядко,  на директора на училището Розета Величкова. Благодаря ви безкрайно, че изпълнихте душата ми с гордост“.

Г-н Драганов благодари още на проф. Филип Павлов за предоставеното прекрасно заглавие;  На Ники Априлов  за извършената чудесна работа с младите бъдещи таланти и хора,“които може би ще видим на сцената на Старозагорската опера“; На Красимир Къшев, който също е възпитаник на Музикалното училище и който направи много за приобщаване на възпитаниците си към каузата на оперното изкуство; На оркестъра, който се справи блестящо.

Розета Величкова поздрави участниците в премиерния спектакъл и на свой ред благодари на директора на операта Огнян Драганов, на Красимир Къшев и на зам.кмета по културата Иванка Сотирова, за гласуваното доверие.

„Предстоят ни много концерти по повод 45-годишнината от създаването на нашето училище с участието на настоящи и завършили възпитаници пред старозагорската публика и в Европа. Каним ви. Ще останете възхитени от това, което сме създали като художествен продукт през изминалите 45 години“- каза Величкова.

Росица Ранчева