Запишете се за безплатен профилактичен преглед за глаукома в Стара Загора

Очни лекари от Стара Загора се включват в отбелязването на Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година е от 11 до 16 март. Това е времето, в което специалисти-офталмолози от целия свят обединяват усилията си в борбата с това коварно заболяване, което води до необратима слепота. По последни данни, 87 525 души у нас са диагностицирани с глаукома, като Стара Загора е един от районите, в който заболеваемостта е повишена. По последни данни тук те са 7105.

Затова очните лекари от Стара Загора обединяват усилията си за ранно откриване на заболяването и предотвратяването на слепотата – всички клиники в града през целия месец март ще извършват безплатни профилактични прегледи, със съдействието на програмата „Право на зрение“ на Института за здравно образование и с подкрепата на Община Стара Загора.

Жените и хората на възраст над 60 г. попадат в рисковата група. В рисковата група са и всички на възраст над 40 г. с глаукомно-болни в рода. Затова се препоръчва всеки, навършил 40 г., поне веднъж годишно да измерва вътреочното си налягане. Повишеното вътреочно налягане може да е симптом за глаукома.

Прегледът включва и измерване на вътреочно налягане. Направление от личен лекар не е необходимо. За преглед се записват само лица, които попадат в рискови групи, часовете се дават до изчерпване.

Прегледи ще има в:

Стара Загора – Очна клиника „Трошев“, Медицински център „Верея“ (в бивша Военна болница), Очно отделение на МБАЛ „Тракия“.

Гълъбово – МЦ „Гълъбово“, очен кабинет, д-р Елена Грозева, със съдействието на Очен център „Верея“

Казанлък – ДКЦ „Поликлиника“, д-р Кирил Славейков

Раднево – ще се проведе събитие на 28 март, с еднодневни прегледи в рамките на деня

Записвания за прегледите – онлайн – на този линк: http://screening.healthedu.eu/index.php както и на единния номер на кампанията – 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 16 ч.

(За допълнителна информация за медии: Стела Орлова, тел. 0877339634)