Безплатни концерти „антре“ предлага Държавна опера Стара Загора

На 14 февруари 2019 г., на Вечерта на влюбените, Държавна опера Стара Загора предложи много богата програма. От 19:00 ч. в салона беше представен спектакълът „Турандот“ – копродукция на операта и Държавен куклен театър Стара Загора – със звезден състав. Във фоайето беше подреден специален кът за раздумка. Беше изнесен и част от гардероба, от който всеки желаещ можеше да се възползва и да си направи снимка. През антрактите за всеки имаше чаша хубаво вино от винарна Мидалидаре  и кетъринг.

Но най-любопитно е новото прекрасно решение на ръководството на операта и неуморимия, препълнен с идеи директор Огнян Драганов, преди началото на спектаклите да се правят безплатни, така наречените концерти „антре“.

„ Целта е, освен публиката да се чувства удобно във фоайето, да се запознава и с повече музика. Музиката е океан, който изпълва с любов нашите сърца. Обаче много от тази любов остава неконсумирана, тъй като не стига до нас, каза Огнян Драганов. – Идеята ни е да не припознаваме музиката само чрез пет симфонии и още толкова опери. Затова сме се погрижили да направим достояние непозната за нас музика, на добре познати и известни в Европа композитори. Концертите преди представленията ще бъдат все повече и все по-разнообразни“.

Първият концерт „антре“ беше преди премиерата на оперетата „Херцогинята на Чикаго“ от Имре Калман на 7 февруари, вторият – преди  представянето на балета „Дон Кихот“. Той беше поднесен от интересно дуо цигулка и пиано – от рускинята Екатерина Родионова  и американката Бриана Гейл Елисън, срещнали се като колеги в оркестъра на Старозагорската опера. Първият и третият концерт осъществи новият бас-солист на операта Едуин Кей със съпровод на пиано  Деница Петрова. Преди премиерата на „Херцогинята от Чикаго“ Едуин Кей поднесе стилна програма от песни от английския композитор Рейф фон Уйлям. Той е песенен и симфоничен композитор, творил по време на Пучини, Бритън и др. На „антрето“ преди „Турандот“ младият и многообещаващ бас изпълни части от оратории от Хендел, красива музика, която се чу за първи път в претенциозния ни град.

Eдуин Кей е в България от  началото на 2018 г., а в Стара Загора от м. септември. Тук е с приятелката си Джои, която свири на кларинет в оркестъра на операта. И двамата са от Англия. Той е на 27 години и е от Бирмингам. Завършил е бакълавърска степен оперно пеене в  Манчестър.  Назначен е за солист в Старозагорската опера. Пял е повече барокови произведения. Първата му сценична реализация ще бъде в предстоящата на 8 март  премиера на операта на Росини „Италианката в Алжир“ в ролята на капитана на корсарите Али. Готов е вече да се включи в ролята на Бонзо в „Мадам Бътерфлай“, Монтероне в „Риголето“, Колин в „Бохеми“ и т.н.

Младият очарователен мъж сподели, че Бирмингам има над 3 мил. жители, а Стара Загора му харесва със спокойствието, с изкуството  и културата си, със сърдечните хора и колеги и с  възможността да се учи от големи диригенти и артисти. Намерението им с Джои е да останат в България да направят репертоар.

Много често незаслужено акомпаняторите остават в сянката на певците, въпреки, че при всички случаи те са не само равнопоставени, но й водещи.

С явен талант и висока музикална култура при интерпретирането на Хендел, пианистката  Деница Петрова допринесе за съвършения камерен концерт.

Тя е старозагорка, възпитаничка на Музикалното училище „Христина Морфова“. Завършила  е пиано  в Пловдивския университет при проф. Роксана Богданова. В операта започва работа на 18 години през далечната 1996 г. като корепетитор на хора и завършва последните две години от висшето си образование задочно. Убедена е, че знанията и уменията, които получава в оперния театър са много по-полезни от университета.  Усъвършенстването й се дължи на работата с много диригенти и певци.  Работи с различни режисьори и различни основни оперни заглавия. Това е много важно за  израстването й като музикант и пианист. Същевременно може много да помогне на млади певци, които тепърва започват да работят върху ролите.

Росица Ранчева