Лозари поздравиха общинарите с празника на Трифон Зарезан

Навръх 14 февруари 2019 г. самодейци от Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858“ дойдоха Община Стара Загора, за да поздравят работещите там с празника на лозаря Трифон Зарезан.

Посрещна ги Делян Иванов, секретар на Общината. По стара традиция с пита хляб и бъклица вино те пожелаха здраве и берекет.

„Благодарим ви, че отново сте тук. Пожелавам ви да сте много здрави и все така да пазите българските традиции и да ги предавате на поколенията. Ние ще ви помагаме“, каза Делян Иванов.

После той поведе кръшното хоро, което се изви във фоайето на Общината.

Празникът продължи с шествие по старозагорските улици до сградата на НЧ „Климент Охридски 1858″. Там от 12.30 часа започва музикалният спектакъл „Вила се лоза винена“, който се провежда за тридесети път. По традиция ще бъде ритуално зарязана Орфеевата лоза.

Първият празник, славещ Трифон Зарезан, акарджанското читалище прави през далечната 1989 г. Огромна помощ за съхраняване на народните обичаи около Деня на св. Трифон оказва тогавашният старозагорски митрополит Панкратий.

От 18:00часа в залата на читалището започва Общоградска младежка Трифониада с викторини, игри, много смях и настроение. В 18:30 часа ще се проведе изборът на Цар Лозан и Царица Лозана.

Росица Въльовска