Рекорден бюджет от 5 млн.лв. за 2018 г. постигна Старозагорската опера

Според отчетите за 2018 г. на Министерство на културата, Държавна опера Стара Загора е на второ място в страната по бюджет след Софийска опера с 12.5 млн.лв.

„С гордост мога да кажа, че за миналата година стигнахме рекорден бюджет от 5 млн.лв., които разпределяме в град Стара Загора- съобщи на брифинг директорът Огнян Драганов. – Това става по максимално добър начин и гражданството стига безпроблемно до нашия високо художествен културен продукт. Според обществеността у нас и в чужбина Старозагорската опера е знаков европейски театър за опера и балет“.

Огнян Драганов припомни, че преди малко повече от три години (при неговото встъпване на длъжността „директор“ след спечелен конкурс – б.а.) “Старозагорската опера беше с дълг от 540000 лв. Сега институцията ни стартира 2019 г. с преходен остатък от близо 100000 лв. През миналата година сме направени над 180 спектакъла и концерти, от които 148 на сцената на операта, а другите са гостувания в страната“.

Още по-амбициозен е репертоарният план за 2019 г., подробно публикуван на страницата на операта по дни, заглавия, постановъчни екипи и гостувания.

Още на 19 януари 2019 г. се състоя първата премиера „Here We Go… Again!” – концерт трибют Whitesnake. На 29 януари, при много голям успех премина премиерата на мюзикъла „Лелята на Чарли“ от Оскар Фелцман, с участието и на ученици от НУМСИ „Христина Морфова“. Още две премиери предстоят с възпитаниците на Музикалното училище, послучай неговата 45-годишнина – на 27 февруари „Класният се жени“ от Филип Павлов и на 14 май – „Българи от старо време“ от Асен Карастоянов.

Навръх 8 март ще се състои премиера на „Италианката в Алжир“от Джоакино Росини. Това е копродукция на Старозагорската опера и Националната опера и балет в Скопие, Република Македония. От началото на тази седмица започнаха репетициите на постановката. Режисьор е Урсула Хорнет от Австрия, диригент е проф. Ивайло Кринчев. Костюмите и декорът са на македонската опера. Участват гост-солисти, солисти, хор и оркестър на Старозагорска опера.

На 21 март е премиерата на мюзикъла за деца „Космическа приказка“ на Детско-юношеската студия при операта „Маргаритки“. На 3 април е премиерата на балета „Лешникотрошачката“ от П. И. Чайковски. Хореографията е на Константин Уралски от Русия, а сценографията и костюмите -на Салваторе Русо-Италия.

На 18 май е премиерата на камерната опера LION от Никълъс Мак Робъртс. На 20 и 21 юни е премиера на мюзикъла „В града“ от Ленард Бърнстейн, послучай 100 – годишнината от рождението му. На 26 юни е нова премиера на „Маргаритки“ – мюзикъла „Зайчето Питър“. На 7 юли е традиционният спектакъл на стадион „Берое“. Този път постановката е на операта „Трубадур“ от Джузепе Верди, както винаги с гост-солисти, солисти, хор и оркестър на операта. На 10 юли е балетната премиера на „Лотос“- хореография на Александър Скаламбрино. На 19 юли на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ ще се представи за първи път „Траян в Тракия“ от Андре Кателини от Бразилия. На Античния форум ще бъде представена и операта „Отело“ от Верди със специалното участие на Камен Чанев и Паола Хе.

Международният ден на музиката 1 октомври ще бъде ознаменуван с премиера на камерната опера „Разбойници“ от Жак Офенбах. Под режисурата на Енрико Стинкели, на 11 октомври ще се представи за първи път „Атила“ от Верди. На 30 октомври е премиерата на „Маргаритки“ – балета „Спящата красавица“ .

50-ият Фестивал на оперното и балетното изкуство ще бъде открит на 22 ноември с премиера на „Африканката“ от Джакопо Майербер. Режисьор е Вера Немирова. Диригент- Ивайло Кринчев. В ролята на Васко да Гама – Даниел Макдал от Германия. Поредицата от премиери ще завърши с балетната постановка „Страсти“ – авторски спектакъл на Марио Миаца.

Предстоят няколко международни майсторски класове – на Веселина Кацарова – 22 август -3 септември; за диригенти – 9-20 септември; Уърк шоп „Класически американски мюзикъл“ – 8-20 септември за актьори от операта и Кукления театър и др. Десетки са уточнените гостувания в страната, а от 26 до 29 април в Белгия с „Риголето“ и оперни гали.

Успех на Държавна опера Стара Загора!

Росица Ранчева