Звездни солисти ще сътворят уникалната „Турандот“

Навръх деня на влюбените Държавна опера и Държавен куклен театър – Стара Загора ще представят уникалната постановка на операта „Турандот“ от Пучини. Всички познавачи на оперното изкуство определиха, че това е събитието за 2018 г. Спектакълът беше номиниран за спектакъл на годината, но с 2 точки беше изместен от „Янините девет братя“ – продукция на Софийска опера.

„В последните години не изневеряваме на своя стил и веднъж месечно представяме  спектакли с певци със световна кариера. Това са солисти, утвърдени не само в България, но и на най-големите оперни сцени по света“. Това каза на брифинг, проведен на 11 февруари 2019 г. директорът на Старозагорската опера и режисьор на постановката Огнян Драганов. „Така на 14 февруари 2019 г. зрителите ще имат удоволствието да видят изключителен солистичен състав в „Турандот“ – Амади Лага от Франция в ролята на Калаф, Цветелина Василева от България – в ролята на принцеса Турандот, Нарчиса Брумър от Румъния – като Лиу и Юлиан Константинов – България в ролята на Тимур. В останалите роли – солисти на операта, хор, оркестър, балет, Детска школа при операта „Маргаритки“, Прабългарска школа „Бага-тур“ и цялата трупа на Кукления театър.

Нарчиса в България е за първи път. Тя работи в операта в Тимишоара и в европейските театри. Тенорът Амади Лага е в началото на огромна кариера, която му предстои, с много участия в ролята на Калаф и изключителната Цветелина Василева.  Щастлив съм, че тя е от нашата генерация, която израснахме в Софийска опера. В нейно лице виждам реализирани мои мечти. Тя е артист, признат на няколко континента. Щастлив съм, че това заглавие е на Старозагорската опера. В този състав приказната „Турандот“ще бъде представена на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в София на 30 май 2019 г.“ – съобщи г-н Драганов.

„Радвам се, че на Деня на влюбените, ще поднесем на старозагорската публика едно хубаво преживяване, сподели Цветелина Василева. – Благодаря на ръководството на операта, че покани такива хубави гости, каквито са Нарчиса и Амади. С Амади се познаваме от два спектакъла на „Турандот“. Радвам се, че Старозагорската опера влезе във възходящо русло и тръгна нагоре. Желая успех на продукцията на 14-ти. Благодаря за възможността да си партнирам с тези млади талантливи колеги“.

На въпрос на dolap.bg “С какво Ви привлича Калаф на Лага“, г-жа Василева отговори така: „С Амади имаме две продукции заедно – в Шанхай и в Торе дел Лаго. Той има изключително интересен глас, с развит висок регистър, какъвто не съм чувала при други тенори досега. Той е много емоционален, много се пали. Освен че е добър партньор за пеене е и прекрасен актьор, който споделя и завладява с играта си. Той е истински пучиниев певец. За публиката е голям шанс да го чуе и да го види. Присъствах на триумфа му, когато изпълни няколко биса на арията „Nessun Dorma…“

За читателите на dolap.bg Цветелина Василева сподели вълненията около създаването на ролята на Турандот: “Считах, че моята натура не е подходяща за ролята на Турандот. По света, но най-вече в България, имаме връх в лицето на Гена Димитрова и всеки, който посегне да направи тази роля, поема огромен риск. От една страна моят глас е по-лиричен, от друга, аз съм много емоционален човек и когато ме поведе емоцията, мога да обогатя гласово собствената си природа. Преди две-три години получих това предизвикателство и резултатът е добър. Публиката хареса моя персонаж. Трябва да споделя, че внасям малко лиризъм, внасям човешки нотки в тази героиня. Смятаме, че Турандот е принцеса, дистанцирана от народа си, ледена, студена, жестока… Обикновено гласовете, които се търсят за интерпретацията на ролята са по-остри, по-друг тембър. Но ако човек потърси може да открие в партията моменти типични за жената, която има богата палитра от чувства. Това присъства в музиката на Пучини и аз внесох малко романтика. Така ми допада, така я чувствам… Рискова роля е – преход-височини, преход-височини, но човек, ако се постарае да я облагороди се получава. И аз пригодих Турандот към моя глас“, – каза г-жа Василева.

„С Цветелина се познавам отдавна и не за първи път работя с нея, каза Амади Лага. – С нея пяхме в „Турандот“ в Шанхай, на фестивала на Пучини в Торе дел Лаго и в Савонлина, Финландия. Калаф съм правил по най-различни начини. Участвал съм в 19 продукции на „Турандот“. За първи път съм в България и не я познавам, но много съм щастлив, защото имам много приятели българи певци, които обичам. Надявам се да бъда на нивото, за да задоволя очакванията на публиката“.

По повод необичайните решения на  постановката Амади Лага каза, че за първи път вижда такава режисура с такива огромни марионетки. Много интересно виждане. Историята на „Турандот“ е винаги една и съща, но винаги спектаклите са различни.

„Ако публиката Ви бисира, ще й се  подчините ли и ще повторите и потретите ли красивата ария, господин Лага? – попитахме от dolap.bg. – „Когато пяхме във Финландия, за първи път в историята на фестивала, беше поискан бис. Публиката на северните страни не е темпераментна като в Милано и Париж. Но се случи. На първия спектакъл поискаха един бис, на втория – два, на третия – три. Това, според мен се случва много рядко в света, особено във Финландия.  Това беше специално създадена продукция за Пучиниевия фестивал, не само за нас. На последния спектакъл имахме 20 минути аплаузи и дори целият оркестър се качи на сцената“.

Амади Лага има корени от Тунис и Франция. Музикалното си образование по китара и пиано започва в Тунис, продължава го във Франция. От 20 години живее в Париж, но сега не може да определи къде точно живее, защото пребивава навсякъде по света. Завършва висше образование по музикология, но я изоставя и се отдава на пеенето. Съпругата му е от Рим, но са разделени. Имат дете, което живее при майка си, но учи във френско училище.

На въпрос на dolap.bg, Калаф ли е коронната му роля, Лага отговори: “Много е трудно да отговоря на този въпрос. Всички персонажи в оперните спектакли минават през сърцето ми, за да мога да ги пресъздам по най-добрия начин. Специално за Калаф мога да кажа, че е истински оперен персонаж. Той не е от героите, които толкова много искам да пресъздам. Най-близък до мене е Рудолфо от „Бохеми“, защото се развива от първо до последно действие и не на последно място е романтик, какъвто съм и аз“.

Красивата Нарчиса Брумър сподели, че е завършила оперно пеене в Музикалната академия в Тимишоара. 14 години е солистка в операта на града. Остава в този театър, защото е с голяма и разнообразна продукция и му е отдадена с цялата си душа. Изработва голям репертоар и през последните години отглежда детето си. Сега започва отново да прави кариера. Репертоарът й е върху Верди, Пучини, Бизе, Гуно и много оперети.

На 14 февруари, непосредствено преди самия спектакъл на операта „Турандот“, от 18:00 часа във фоайето на  операта ще има камерен концерт на солиста на операта Едуин Кей, на рояла ще му акомпанира Деница Петрова. Това е нов момент в пъстрата дейност на трупата – да се представят произведения на малко познати автори.

Една незабравима празнична вечер очаква всички зрители на „Турандот“ на 14 февруари в Държавна опера – Стара Загора!

Росица Ранчева