Деца написаха приключенска книга за деца

Третокласници от 13-то основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Стара Загора написаха книгата „Приключенията на Момчето Мандарина, Лора и Евгени“. Идеята се зародила след като миналата година в училището бе издадена кулинарна книга с любими, изпитани рецепти на ученици, предоставени лично от родителите на децата.

Успехът на начинанието вдъхновил двама третокласници да напишат и издадат своя собствена книга. Малките писатели разбират, че ако имат добри идеи и ги напишат, ще могат да разчитат на помощ от учители, за да се оформят написаните от тях истории в истинска книга.

Към авторите Лора Русанина и Евгени Генчев се присъединява и техният приятел Красимир Крумов. Тримата заедно се впускат в едно голямо пътешествие, наречено „Приключенията на Момчето Мандарина, Лора и Евгени“.

В книгата герои са самите автори, които преживяват цели 10 приключения и една „последна битка“. Преодоляват се препятствия, преминават се предизвикателства, освобождават се добри хора от зли магьосници и какво ли още не. Всичко това е илюстрирано от единия от авторите – Евгени.

„Изключително впечатляващ е фактът, че държим тази книга в ръцете си поради три причини – от една страна, книгата е написана не на ръка или в Word, а в „Бележки“ на смартфон. Цялата комуникация между авторите и учителя, който им съдейства, протича дигитално, което е доказателство, че децата използват новите умни технологии не само за игри, а и за нещо много по-голямо и смислено“, споделя директорът Иво Радков.

„Втората причина е свързана с липсата на редакция на текстовете. Имаме книга от деца за деца, без възрастен човек да остави отпечатък от собствената си гледна точка.

Третата причина се крие във факта, че на възраст от 9 и 10 години авторите на книжката се нареждат сред най-младите писатели в България, което само по себе си е вдъхновяващо“, допълва директорът.

Лора, Евгени и Краси обещават, че ще има още приключения. Обещанието е направено на последната страница от книгата им като своеобразно предизвикателство за читателите.

Росица Въльовска