Панаир на науките и изкуствата се проведе в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора

Панаир на науките и изкуствата и Ден на отворените врати се проведе на 7 февруари 2019 г. в Гимназията за преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) “Ромен Ролан“ Стара Загора. Събитието се организира повече от 10 години и се посвещава на патрона Ромен Ролан, чиито рожден ден е 29 януари.

Освен за учениците на училището, вратите на напълно и прекрасно реновираната сграда през 2018 г. по европейски проекти, бяха широко отворени за кандидат-гимназисти и родителите им, за ученици и учители от други училища, за публика от най-различни възрасти. Във фоайето на втория етаж бяха разположени повече от 20 разнообразни щанда. Стаите с отворени врати, също бяха превърнати в салони с различно предназначение. По колоните бяха разлепени различни ориентировъчни указатели къде какво ще се състои.

Точно в 11:00 ч. стартът на събитието даде директорът Теодора Николова. Тя поздрави гостите и участниците в тази мащабна атрактивна проява като ги увери, че те ще придобият различен поглед върху науката и изкуствата, ще се запознаят с много нови подходи и възможности, които новите постижения на науката дават на човечеството.

Идеята е това, което правим в училище и обичайните дисциплини, които изучаваме, да се представят по интересен и атрактивен начин, така че учениците да знаят, че това, което науката може да им даде не винаги е толкова скучно“, каза г-жа Николова.

Поздрав към многобройната публика отправиха любителски състави от Центъра за подкрепа на личностно развитие – две формации мажоретки, детски фолклорен ансамбъл и джазови изпълнители.

На Панаира на науките и изкуствата се показва в пълен блясък всичко, което природните науки предоставят като възможности и всичко, което се реализира в гимназията като дейности по най-различни проекти: Проектно базирано обучение, математическите дисциплини, езиковите култури на Франция, Англия и Германия, чиито езици се изучават в гимназията. Всичко това и още повече се обединява в общ ден.

Научните и учебните дисциплини по по-различен начин са видени от учениците. Целта е те да бъдат провокирани и активизирани. Да се осъзнае, че науката може да бъде интересна и завладяваща. Освен това се обменя опит между преподавателите и се показват новостите в тяхната сфера.

В началото на Панаира представяхме предимно природни науки и такъв беше първоначалният замисъл, сподели г-жа Николова. – След това започнаха да се включват всички учебни дисциплини, включително и музикални изпълнения, изкуствата, различни техники при рисуване. Посетителите също могат да порисуват, да застанат пред компютрите, да почетат на съответните езици…Така се обхвана целият списък с учебни предмети, които се изучават в училището ни. Тази година и малко повече, защото имаме и външни участници“.

Около 30 са подредените щандове: Математика; Презентиране на печатните издания на училището – „Его“ и „Пътеки“; Представяне на дейностите по Еразъм -К2, които са за ученически мобилности. На щанда се презентира проектът „Целите на хилядолетието и опазване на планетата от замърсявания“ . Темата е изключително актуална.; Атрактивно беше в микрокомпютърната лаборатория и в залата „Математическа лингвистика“, където се решаваха ребуси и задачи. Другите щандове бяха „Забавна физика и тайните на вселената“; „Творческо ателие за различните техники за рисуване“; „Работилница по немски език“; „Философско кино – самопознание. Непознатата руска и арабска философии“; Всички компютърни дисциплини и науки; „Езикът на младите“ – жаргонен френски език с интересни съкращения и думи, игри и забави; Два клуба по френски театър. Едното представление е със заглавие „Принцесата на смелото перо“- за превод на френски език, а другото – „Приключенците на франкофонския театър“; Клуб по биология; Химически опити; Литературно четене на френски и на български език; Творческо писане; „Щипка Франция“ – френска кулинария и др. Ръководители на щандовете са съответните преподаватели със асистенти – ученици от клубовете .

В началото на изложението беше разположен щандът на Ученическия съвет на ГПЧЕ „Ромен Ролан“. На големи цветни фото-документални табла се показва дейността, която Съветът организира. С много голямо присъствие е „Куивич“ – спорт, който играят магьосниците във филма „Хари Потър“, практикуван и от роменролановци. На друго табло е илюстрирана „Шеметна надпревара“ – ежегодно състезание, с което се обикаля градът за разрешаване на задачи, свързани с миналото, настоящето и бъдещето на Стара Загора. Организирани са още няколко инициативи, сред които зимен концерт, благотворителни базари и др. До този щанд беше разположен друг – за Кариерно ориентиране. Тук се раздаваха „умения“ и тестове за професионалното ориентиране. В Клуб „Млад експериментатор“ показваха експерименти по химия и физика – Лимонена батерия, която произвежда електричество почти от нищо, модел на атом, модел на бял дроб, автоматична поилка за птици и др.; Щандът на Българския младежки червен кръст беше украсен с плакати от проведени акции. Тук беше поставено и дърво с цигарени кутии, в които има послания към пушачите. Идеята е колко повече изчезват цигарените кутии, толкова по-зелено остава дървото.

При изключително голям интерес и посещение, Панаирът приключи в 16:00 ч. . След това започна своеобразна Вечер на философията, която се организира за трета поредна година и е изключително интересна.

Тази година Панаирът беше обогатен с някои от школите на Центъра за подкрепа на личностното развитие, на партньорски организации – Български младежки червен кръст, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Международен младежки център, Европа директно, Регионална здравна инспекция, Превантивно информационния център по зависимости и други.

Събитието е популяризирано лично от началника на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова с покана кандидат-гимназистите и всички желаещи да посетят Панаира в Деня на отворените врати.

Росица Ранчева