Фолклорен ансамбъл „Загоре“ участва в мега-концерт „Ансамблите на България“ в НДК

Общински фолклорен ансамбъл (ОФА) „Загоре“ ще представи своя продукция в мега-спектакъла „Ансамблите на България“ на сцената на Зала 1 в Националния дворец на културата в столицата. Датата е 24 март (неделя), от 16:00 ч. Концертът е организиран от Продуцентска компания OLDBG, а на сцената в този концерт ще се изявят още Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“, Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – гр. Бургас  и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – гр. Добрич. Те ще представят най-характерните и емблематични произведения от своя фолклорен регион. В рамките на 40-50 минути, всеки един от тях самостоятелно ще представи своята фолклорна област.

„Поканени сме да представим фолклорното богатство на Тракия с 50-минутна програма. В танцовата й част избрахме  да представим „Главанска сюита“ – най-емблематичният за „Загоре“ танц, поставен от хореографа Атанас Атанасов и още „Пеперуда – молебен за дъжд“- женски танц с хореография Христо Иванов и музика Ангел Чакъров, както и „Казанлъчани“ – мъжки танц с хореография Христо Иванов и музика Димитър Колев, както и „Тракийска сюита“. Ще прозвучат Пиеса за оркестър от Ангел Чакъров, хор и оркестър ще изпълнят „Млад Милен болен лежи“, „Мари моме хубава“ (аранжимент Ангел Чакъров), а солистът ни Веселин Василев ще изпълни песните „Чолак Неделчо войвода“ и „Гледача ходи на село“. В концерта ще прозвучи акапелно песента „Още ли любе се сърдиш“ на акад. Кирил Тодоров.“ – разказа програмата специално за Долап.бг главният художествен ръководител на ОФА “Загоре“ Христо Иванов.

„Кой знае най-добре добруджанските песни и танци ако не ансамбъл „Добруджа“, а фолклора от Странджа, Източна и Западна Тракия…!? Това са артистите, които са в сянката на „голямата тройка“, но все още продължават да поддържат българския фолклор, традиции и сценично изкуство, за което заслужават уважение и шанс за изява пред Вас! Те НЯМА да се състезават или надиграват! Те ще покажат това, за което полагат ежедневно труд и любов – интерпретирането на  българския музикален и танцов фолклор в сценично  изкуство!“ – казват организаторите на мега-концерта в НДК .

Бъдете на 24 март(неделя) от 16:00 часа в Зала 1 на НДК, за да се насладите и аплодирате 4 прекрасни фолклорни ансамбъла (над 200 изпълнители) на България!

Уляна Кьосева

Снимките на Петър Ковачев са от концерта на ОФА „Загоре“ и НФА „Филип Кутев“ в Стара Загора м.г.