С препълнена зала и празничен концерт в Стара Загора дойде Китайската нова година

Китайската нова година започна днес, вторник,  5 февруари 2019 г. и ще приключи на 24 януари 2020 г. Тя преминава под знака на Земния глиган (или свиня) и е свързана с последната, дванадесета зодия от китайския хороскоп. Вие сте зодия глиган ако сте родени през една от следните години: 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995.

Според китайския зодиак, годината на Земния глиган ще е изпълнена с късмет! 2019г. е идеалното време както да изкарвате пари, така и да инвестирате. Годината на прасето ще е пълна с радост, приятелство и любов за всички зодии. Това се дължи на символа на прасето – то привлича към себе си успех във всички сфери на живота (именно затова се препоръчва в дома, офиса ви, магазина или заведението ви да има статуетка на прасе).

Ученици, преподаватели на Средно училище „Максим Горки”, приятели и специални гости на 31-ви януарив залата на Младежкия дом в Стара Загора посрещнаха официално Годината на земното прасе. Китайската нова година, известна в Китай като „Пролетен фестивал” е най – важният традиционен китайски фестивал, празнуван в началото на китайският лунен календар. Той е с подвижно начало и тази година започва в навечерието на 4-ти срещу 5-ти февруари. Тържественото начало на традиционния празничен концерт започна още в 17 часа във фоайето на Младежкия дом.  Гости и приятели се потопиха в културата на Китай, като участваха в работилници по калиграфия, изрязване на хартия, китайски занаяти и традиционна китайска кухня.

Официални гости на празника бяха директорите на институт „Конфуций” София от българска страна г-жа Аксиния Колева и  г-жа Гао Чунли от китайска страна, Марияна Пенчева – директор на СУ „Максим Горки, зам. директорите Ани Станчева и Тоня Туртурикова, Пенка Чавдарова – началник отдел „Образование“ в Община Стара Загора, както и много доброволци от институт „Конфуций”.

В концерта участие взеха ученици от 8, 9, 10 и 12 клас с изучаване на китайски език в СУ“Максим Горки“. Те представиха различни традиционни и модерни танци, песни и поезия от Китай. В тържеството се включиха и техните преподаватели. Наситената и разнообразна програма въодушеви всички присъстващи.  Китайците много харесват музиката и имат различни и интересни музикални инструменти като арху, хуцин, съджу и флейта. Китайските бойни изкуства, базирани на принципа „Дао дъ Дзин” са известни по цял свят.  Точно такова беше едно от изпълненията на доброволеца от институт „Конфуций” Хуан Гънпин, който се качи на сцената да отправи своите пожелания под изпълнение на флейта и демонстрацията на тай чи с ветрила. В програмата се включи и доброволката Мън Хаййен, която превзе  погледите и сърцата  с красивият и грациозен  традиционен танц.

По време на празненствата по случай Новата година, китайците имат традиции, които спазват. Те слагат пожелания от двете страни на вратите, изрязват хартия и си разменят новогодишни пожелания. С интересна демонстрация на всичко това на сцената се качиха хора от публиката, които изтеглиха своите късметчета и ги прочетоха на китайски език, докато зад тях ученици калиграфираха и изрязваха хартия.

Танци с ръкави, традиционни и популярни танци и песни в Китай представиха участниците под бурните аплодисменти на всички присъстващи. Интересна беше и комбинацията от традиционен български и китайски танц.

На общата снимка на сцената към участниците и специалните гости, се присъединиха всички китайци, които празнуват китайската нова година в България.

Нека припомним, че Стара Загора е шестият град в България с Класна стая „Конфуций”. Тя е специализирана за учениците, изучаващи интензивно китайски език след 7 клас в СУ „Максим Горки”. Учебниците и помагалата по китайски език са безплатни и са осигурени от Институт „Конфуций” София. СУ „Максим Горки вече е с традиции в развитието и разпространението на китайския език и култура у нас, който тук се изучава от 2014 г.

Галина Георгиева за Долап.бг