Патронен празник честваха учениците на Начално училище „Кольо Ганчев“

На 4 февруари 2019г. учениците от начално училище „Кольо Ганчев” със специален празник отбелязаха 176 години от рождението на патрона на своето школо – големият български революционер Кольо Ганчев. Мотото на празника беше „Ние сме горди, че живеем в квартал Кольо Ганчев”.

„Идеята на нашето тържество е да се научат децата да почитат родното си място, да не забравят корените си  и да помнят, кой от къде е тръгнал”, сподели специално за  Долап.Бг директорът на училището Галина Петкова. „Държим да сме единни на всеки празник“, допълни още тя. Дейностите по празнуването и честването са съвместно с Целодневна детска градина № 11 „Загоре”, намираща се в съседство с училището. В лицето на директора на градината Антония Тончева, малките възрожденци станаха съпричастни с по-големите каки и батковци от училището. В  празника  участие взеха и самодейци от Читалище „Кольо Ганчев”.

Кольо Ганчев  е един от изявените дейци на българското национално-освободително движение през 19-ти век и по-точно от края на   60-те до началото на 70-те години.  Един от най-близките съратници на Васил Левски, организатор  и виден участник в Старозагорското въстание през 1875 г. Родолюбец и патриот, роден на 5 февруари 1843 г. в Стара Загора в патриотично и родолюбово семейство. В началото Кольо Ганчев започва като член на комитета, но в последствие става и негов председател. Съученик на Апостола, той бързо става негов най-близък сподвижник в Южна България. След залавянето и обесването на Васил Левски, Кольо Ганчев трудно преживява смъртта на Дякона, но продължава своята революционна дейност.  Заловен и изтезаван, на 19 май 1876 година, само на 33 години, Кольо Ганчев е обесен на градския площад  в Стара Загора.

Днес името на този виден българки революционер, отдал живота си за освобождението на България от османско владичество,  носи голям квартал, начално училище, читалище и улица в Стара Загора.

Училище  „Кольо Ганчев” е открито на 2.01.1871 г. и отваря врати през учебната 1871/1872 г. като начално училище (от първо до четвърто отделение).

През 1970 г. е построено ново крило на училището, включващо учителска стая, кабинет по физика, кабинет по химия, физкултурен салон и заместник дирекция.

На 15.09.1971 г. училището става основно. Открити са кабинети по музика и информатика. Компютърният кабинет е оборудван с нови компютърни конфигурации, свързани в мрежа и с Internet, принтери, скенери и мултимедиен апарат.

През годините учениците от училището са участвали в множество състезания, конкурси, олимпиади, първенства. Спечелени са множество грамоти, награди и купи.

Училището е обърнато към предизвикателствата на ХХІ век. Глобализацията на човешкото познание и култура имат своите непосредствени реализации в училище „Кольо Ганчев“ Стара Загора. В него са създадени отлични условия за обучение на учениците, което увеличава шансовете им за оптимална реализация. В лицето на директора Галина Петкова, авторитетът на училището се поддържа на високо ниво, а приемствеността между няколко поколения директори, учители и възпитаници, е гаранция за истински осъзнати стойности в образованието и овладяването на европейската култура.

Начално училище ”Кольо Ганчев” продължава професионалният път на учителите, посветили живота си на децата. Педагозите са с призвание към учителката професия и с любов към учениците. Стремежът за знания е приоритет в работата на училището. Дългогодишната история на училище “Кольо Ганчев” е създала традиции, които са гаранция за успеха на сегашните и бъдещите му възпитаници.

Училището работи успешно по много проекти. В процес на осъществяване са и различни идеи за постигане на оптималните цели на образованието. С високи амбиции и професионални стратегии за едно модерно иновативно европейско училище.

Галина Георгиева за Долап.бг