Нови предизвикателства предлага Художествената галерия на Стара Загора

С уникалната изложба „Японски гравюри -ХVІІ-ХVІІІ век, гостуване на творби от Силистренската галерия, стартира новият творчески сезон за Художествената галерия на Стара Загора. Това е институция, която разполага с над 4000 произведения на изобразителното изкуство от всички жанрове. Изградила е през годините висок национален и международен авторитет. Превърнала се е в притегателен център на публиката с естетически потребности.

Следващата изложба ще бъде от фонда на Галерията под надслов „Реалност и въображение“. Следва гостуване на Ямболската галерия „Жорж Папазов“ с най-значимите произведения от нейния фонд, сред които работи на Жорж Папазов, Джон Попов и др.

На старозагорци ще бъде представена и най-обхватната частна колекция на съвременна графика. Името на притежателя й засега се пази в тайна.

На двама връстници на възстановяването на Стара Загора след тоталното й опожаряване по време на Руско-турската война преди 140 г., с мащабни ретроспективни изложби ще бъде почетена 140-годишнината от рождението – Атанас Михов и Васил Маринов.

Атанас Михов твори в областта на реалистичната пейзажна живопис. При участието си в Първата световна война рисува и картини на военна тематика. Смятан е за един от родоначалниците на българския импресионизъм.

В художествения живот на Стара Загора творчеството и изявите на Васил Маринов играят важна роля. Той е обединителният център на почти всички дейности, свързани с изобразителното изкуство. Заедно с Антон Митов, Георги Евстатиев и Атанас Михов слагат началото на бъдещата градска картинна галерия. Под негово влияние започват творческия си път редица от бъдещите известни художници. И ако за творческата активност на града през първите четири десетилетия на 20 в. се говори и пише много, то в основата е Васил Маринов.

Старозагорци отново ще се радват на изкуството на илюстратора Любен Диманов, ще се запознаят с творчеството на Веселин Куртев – живопис и рисунка и др. За 50-годишнината на Фестивала на оперното и балетното изкуство ще бъде подредена специална експозиция – „Музиката в творчеството на старозагорските художници“.

Проф. Марин Добрев има намерение с пианиста проф. Ромео Смилков през пролетта да се направи цикъл лектория „Музика и изобразително изкуство“.

Един от акцентите в дейността на Художествената галерия е грижата и работата с децата.

Под общото наименование „Видове, жанрове и техники в изкуството“ продължава цикълът от 7 камерни образователни изложби, подредени в малката зала. Той е част от програмите по изобразителни изкуства в училищата. Първата изложба ще бъде „Майстори на акварела“, следващата – на пастела, на различни видове жанрове в изкуството и др.

Заедно с това продължава и гостуването на Старозагорската художествена галерия в различни градове на страната. Преди дни се откри в Силистра изложба на Марио Жеков. Тя ще продължи в Ямбол, Бургас и т.н.

„Добра беше 2018 г. за Художествената галерия на Стара Загора, каза директорът й проф. д-р Марин Добрев. – Тук представихме 20 изложби на наши и чужди автори и гостувахме на 14 галерии, сред които са Националната художествена галерия, на Варна, Добрич, Разград, Велико Търново и др.

Няколко изложби бяха изключително важни и за галерията и за културния живот на Стара Загора. Едната от тях беше юбилейната ретроспективна изложба на Марио Жеков, другата на проф. Валентин Старчев. Не по-малък интерес предизвика изложбата на абсолвентите по изобразително изкуство на Великотърновския университет. С много голям интерес се прие гостуващата изложба от детски рисунки от Международната изложба в Нова Загора.

Отраден факт е, че през последните няколко години, все повече млада публика посещава залите на Художествената галерия. Още на времето Андрей Протич констатира, че старозагорската публика на изобразителното изкуство е една от най-грамотните. Тази традиция се запазва и разширява“, обобщи професорът.

Росица Ранчева