Нова възможност за читателите в Регионална библиотека „Захарий Княжески“

От началото на 2019 година читателите в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора имат възможност да ползват популярния вече сайт уча.се/ https://ucha.se/ предлагащ уроци на разбираем и интересен език чрез разнообразни методи и средства. Абонаментът е от бюджета на библиотеката, а читателите трябва да имат само читателска карта (получава се в „Регистрация“ или „Детски отдел“ според приетите Правила за обслужване). Достъп е открит чрез съответния код, получен от библиотеката. През 2018 г. уча.се има над 500 хил. регистрирани потребители – ученици, учители, родители, студенти.

Какви са предлаганите опции: могат да гледат над 13 000 видео урока и теста по 30 дисциплини, съобразени с официалната училищна програма:  математика, български език, литература, химия, физика, биология, история, география, философия, информационни технологии, човекът и природата, околен свят, компютърно моделиране, човекът и обществото, чужди езици, музика и други. Освен за ученици, сайтът е разработил помощни уроци и за родители и учители. Чрез сайта може да се работи индивидуално или  групово (например, един клас да проведе урок в библиотеката, като използва и другите разнообразни налични библиотечно-информационни ресурси) и накрая наученото да бъде проверено чрез тест. Знания могат да бъдат получени и чрез игрите „тичащият тест“; „асоциации“; „Печа Куча“ (работилница за развиване на презентационни умения, подходяща за ученици над 13 години и за възрастни); „търсене на съкровища“; викторини.

Какви са още предимствата според създателите на сайта: директно намираш каквото ти трябва по заглавието на урока; разбираш уроците много по-лесно, защото са забавни и с интересни примери; тестваш знанията си и веднага наваксваш всичко важно.

Сайтът е създаден през 2012 г. Негов създател е Дарин Маджаров (завършил с отличие Априловската гимназия, висше образование в Германия, защитил докторантура в Белгия), със съосновател Николай Жейнов. В екипа са още голяма група учители по съответните дисциплини, програмисти, специалист по тестване на софтуер, аудио и видео монтажисти, дизайнери, мениджъри, маркетинг специалисти, сценаристи, редактори, солидна група разказвачи и още и още сърцати момчета и момичета, близо 100 души, готови да помогнат при всякакви ситуации! Гаранция за успешното развитие на сайта са многото присъдени награди: Най-добър сайт за услуги за 2018 г.; Най-добър сайт на публиката; Награда за носители на промяна в образованието; Проект с голям обществен принос; Най-добър сайт за образование и наука за 2012, за 2013, за 2014 г.; Награда за принос към живота на българските деца; Награда за спасители на детството; Най-добър продуктов сайт за 2018 г.; Награда за обществена дейност; Награда за принос в развитието на образованието; Най-добър сайт за култура, образование и изкуство и още, и още…, над 20 награди!

Работното време на библиотеката и друга информация ще намерите на сайта на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора https://www.libsz.org/

Снежана Маринова