В общоградски празник се превърна откриването на реконструирания надлез и Аязмото в Стара Загора

В истински празник за старозагорци се превърна 3 февруари 2019 г. Сутринта, точно в 10:00 ч., два месеца предсрочно беше открит реконструираният надлез в Стара Загора. Много преди този час, стотици граждани заеха позиции на тротоарите на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ до самото съоръжение. Въодушевено те се поздравяваха с празника и си честитяха новата, изключително важна придобивка. Сред тях имаше и 2-3 групички от щатни клакьори. Едните бяха въоръжени с плакатчета, а другите просто скандираха обичайното: “Мафия!“ Скоро соловите изпълнения замлъкнаха, смърмолечкани от множеството, което ги изтика встрани.

За събитието пристигна премиерът Бойко Борисов. Тук бяха още заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, народни представители, областният управител Гергана Микова и заместниците й, зам.-кметовете на Общината, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков и общински съветници, представители на областната и общинската администрации, кметове от областта, изпълнителят на обекта „Трейс Груп Холд“ АД София и строителният надзор от „Екип МГ“ ООД Харманли. За освещаването на обекта бяха в готовност свещеници от епархията начело с архимандрит Богослов.

По стар български обичай с хляб и мед бяха посрещнати драгите гости.

Радвам се, че толкова много хора са се събрали днес за откриването на моста. Знаете колко важен е този проект за Стара Загора, каза кметът Живко Тодоров. – Този мост беше с три ленти преди, сега е с четири и това ще облекчи трафика. По бул. „Св. Патриарх Евтимий“ направихме включване надясно към ул. „Христо Ботев“, с което реално ще решим част от проблемите със задръстването по този мост, защото там колите ще се изнасят много по-бързо и няма да пречат на тези, които карат направо. Под моста се направиха две кръгови движения, които ще спомогнат за включване на автомобилите по много по-безопасен и сигурен начин в бул. „Славянски“. Решаваме и много тежкия проблем с наводняването на бул. „Славянски“. Това стана достояние и на националните медии, защото показваха автомобилите, които буквално са залети от водата, която се събираше. По два метра локви се образуваха. Канализацията е подменена и няма да има това събиране на вода. Отделно за пешеходците вече е осигурен много по-безопасен и сигурен достъп, за да преминават по този мост. Той свързва Индустриалната зона и квартал „Кольо Ганчев“ с центъра на Стара Загора. Важно е, че ще има и велоалея по моста, която ще свързва кварталите с центъра на града и да помогне по този начин за по-безопасното придвижване, каза кметът.

Благодаря на премиера за това, че държавата ни съдейства. Реновирането се случва с европейски средства, но без усилията на министерствата, които се ръководят от премиера, този проект нямаше да бъде факт. Немислимо е да вярваме, че със собствени сили може общината да реализира такъв голям проект.

Искам да благодаря на строителите, които положиха много усилия. Бяха положени нови греди. Конструкцията на моста е изцяло рехабилитирана. Има още малко дейности да се изпълнят, но за нас беше важно да пуснем движението, защото хората в Стара Загора се измъчиха много да заобикалят по Индустриалната зона и околовръстния път. Сега с това, което е направено, ще имат много по-голямо удобство. Благодарности към всички“, завърши встъпителното си слово градоначалникът.

За да не мъчим повече хората – бързо ги пускайте по обновеното съоръжение, каза премиерът. – Досега бях на Аязмото. Десетки, стотици хора там спряха да се снимат. Направих една социология и нямаше нито един, който да каже, че не е прекрасно направен паркът. Прави се и новият Артилерийски парк. Бях поел ангажимент от военните, дадохме пари на Общината и става още един прекрасен парк за Стара Загора. 80 са санираните блокове, реновирани са училищата. Така че това, което сме поели като ангажимент да изградим, сме го изпълнили в пълния обем. На другите оставям да критикуват, защото те няма какво да покажат, че са направили. А когато работиш, все ще ти се намери някакъв кусур. Благодаря ви, лек ден и пускайте моста бързо!“- каза Бойко Борисов.

Точно три минути беше и импровизираният брифинг, който даде министър-председателят. На журналистически въпрос ще има ли средства за обещаната спортна зала в парк „Артилерийски“ г-н Борисов увери, че „ако приходите вървят, както миналата година, е възможно да имаме и първа копка за зала, но засега е важно паркът да бъде завършен“. На въпрос за компроматната война, която води БСП, премиерът отговори: “Нашата политика винаги е била да показваме това, което правим. Вие старозагорци помните какъв беше мостът, помните Аязмото как беше, новият парк знаете как изглежда сега, от тук се виждат 80-те санирани блокове… Моят призив към всички политици е да си мерят думите. Ако тази конфронтация не се спре, тя ще пречи на всеки, който победи на изборите. Така че аз изобщо не се вкарвам в тази тема. Хората очакват всеки ден да им се дават нови придобивки, които да ползват – инфраструктура, образование, култура и всичко останало. От другите, който иска да се заяжда, да прави компромати… Ние всички избори сме минали в такава ситуация. Плащат на 50 души – викат… Но нека да покажат те какво са направили през годините…“, каза премиерът, качи се на колата си и потегли на юг по моста.

Всъщност министър-председателят Бойко Борисов направи сефтето на надлеза. След него, съпроводени с аплодисменти и възгласи, премина колона от колоездачи. След тях по 550 метровото трасе на реконструирания надлез тръгнаха и всички моторни превозни средства.

Да е лек и безавариен пътят на всички! Честито!

Цялостната модернизация на пътния надлез обхваща три мостови съоръжения – новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 30 м., реконструиран триотворен мост с отвор около 40 м над жп линията и новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 31 м. Пътното платно е уширено до 13 м, обособени са четири ленти за движение с ширина 3.25 м. Подменени са съществуващите тротоарни настилки и понижени бордюрите в зоната на кръстовищата. Връзката на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“ се осъществява с 2 новоизградени кръгови кръстовища. Възстановено и подобрено е експлоатационното състояние на пътното съоръжение, на уличната настилка на пътния надлез по бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и подмостовото съоръжение по бул. „Славянски“.

Обектът се осъществи по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора – ІІ фаза“ с договор за безвъзмездна финансова помощ, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 -2020. Неговата реализация започна от 02.01.2018 год. и е с продължителност 36 месеца. Общата стойност е 14,7 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ е над 13,9 млн. лв., а собственият принос близо 760 хил. лв. Проектът включва още изграждането на Система за управление на градския транспорт (СУГТ), въвеждане на Автоматизирана система за таксуване (АСТ) и „Рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусно депо“.

Кметът уточни, че има още довършителни дейности по съоръжението. В следващите дни трябва да се очертае велоалеята и да се отстранят дребните забележки.

Росица Ранчева