Черната Мадона благослови Казанлък

Копие на чудотворната икона на Дева Мария от Ченстохова посрещна днес, 2 февруари 2019 г. гостите за празника на Свети Йоан Боско в Католическата църква „Свети Йосиф” в Казанлък. Иконата е пристигнала от Бургас и в продължение на месец ще бъде в католическата църква от източен обред „Свети Йосиф”.

Копието на чудотворната и забулена с мистика Черна Мадона идва в града на розите по повод отбелязването на 131 години от смъртта на Свети Йоан Боско, основател и покровител на монашеското общество „Салезианите на Дон Боско”. То откри мисия в нашата страна през 1995 година и се посвети по традиция на най-бедните.

Обичайте вашите свещеници, както и те ви обичат”, призова монсеньор Христо Пройков в словото си след тържествената литургия. Екзархът на Католическата църква у нас припомни в словото си думите на папа Франциск: „ Да благодарим, че имаме Свети Йоан Боско и неговото голямо сърце на учител и баща, който ни научи как се живее с радост”.

Празникът продължи с концертна програма, в която се включиха детските вокално – инструментални групи към католическите енории в Стара Загора, Казанлък и село Преславен. В програмата взеха участие с танц и балерини от Старозагорската опера.

Д-р Румяна Лечева, БТА