Архивът на голямата Росица Баталова постъпи в ДА-Стара Загора

Благодарение на инициативността и толерантността на трима души, архивът на голямата българска диригентка Росица Баталова, постъпи в Държавен архив (ДА) – Стара Загора, където му е мястото. Това стана ясно преди дни, по време на брифинг в ДА.

Приживе Баталова определя за изпълнител на завещанието й, дългогодишната й колега и приятелка проф. Румяна Каракостова.

Росица Баталова пише, че всичката си книжнина завещава на проф. Каракостова“. Това съобщи д-р Ема Жунич, от БАН, една от главните „виновници“ ценният архив да бъде съхранен в родния град на маестрата. „Проф. Каракостова обаче живее в панелно жилище и беше в невъзможност да прибере чувалите и двата обемни куфара със снимки, книги, ноти и пр. Освен това, всички в БАН сме наясно, че мястото на такъв архив не е в домовете ни. Въпросът беше как да го съхраним, къде да го преместим и всичко това да остане на едно място. Безкрайно благодаря на Галентин Караславов, директор на ДА, който лично се ангажира и дори в неудобно за него време, направи всичко необходимо да приеме обемния документален масив“ – каза д-р Жунич. Според нея, на „първо четене“ освен документи, записи, снимки на Росица Баталова и на родителите й Ничка и Георги Баталови, които са учредители на Старозагорската опера през 1925 г. , има документи, свързани с Музикалното дружество „Кавал“, дипломи, награди, целият набор от елементи свързани със званието й Почетен гражданин на Стара Загора и др. Богатата й нотна библиотека е завещала на Двореца на пионерите, откъдето започна нейният път към музиката.

Галентин Караславов заяви, че с документите ще бъде оформен самостоятелен богат личен фонд на маестрата.

Наричат Росица Баталова Първа дама на диригентския пулт. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий” І степен и „Златен век” на Министерството на културата. Почетен гражданин е на Стара Загора. През 2005 г. е обявена за Музикант на годината. Оперен и симфоничен диригент с трайни международни успехи и национално признание, Росица Баталова дирижира спектакли и концерти в Русия, Италия, Франция, Испания, Германия, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Гърция, Кипър, Куба, Алжир, Сирия, Малта…
Баталова е първият български диригент, официално поканен за спектакли на „Царицата на чардаша” на сцената на „Раймунд театър“ – Виена. Гастролира и в спектакли на „Веселата вдовица” на сцената на Московската и на Варшавската оперета. Осъществила е над 300 записа в БНР, Балкантон и БНТ (един от диригентите с най-много студийни записи): самостоятелен диск – „Росица Баталова дирижира СО на БНР“; оперетни фрагменти под нейно ръководство са включени в албума „Оперетата, каква страст!” – антология на българското оперетно изкуство от четири компактдиска; в дискове на оперетните солисти Ной Николов и Анелия Шуманова, както и в серия документални записи на паметни премиерни спектакли: „Веселата вдовица”, „Хубавата Елена”, „Бокачо”, „Андалусия” и други.
Росица Баталова е автор на три мемоарни книги, претърпели по две издания: „Автобиографични разкази” (1995, 2007); „Спомени за хора и събития” (1997, 2009), „Размисли и спомени за диригентското изкуство” (2000, 2010).
Родена е на 3 септември 1930 г. в семейството на Ничка Хаджимитева-Баталова и Георги Баталов – основатели и първи солисти на Старозагорската опера. Завършва Държавната музикална академия, специалност „Дирижиране” при проф. Марин Големинов, проф. Влади Симеонов и проф. Асен Димитров. Диригентският й дебют е с Пловдивската филхармония (1955 г.), но кариерата й е свързана основно с ДМТ „Стефан Македонски (от 1958 г.). Дирижирала е спектакли и концерти също в Камерна опера – Благоевград, Варненска, Плевенска, Русенска, Старозагорска опера, както и с Пловдивска, Видинска, Бургаска, Шуменска и Врачанска филхармонии, Симфоничен оркестър на БНР и оркестъра на ДМА „Проф. Панчо Владигеров”.
Росица Баталова е създател, художествен ръководител и диригент и на Дамски камерен оркестър „София” (от 1968 г.), в концертите на който гастролират най-изявените български солисти и млади таланти. За 50-годишната си активна артистична дейност е била на пулта на над 6 000 представления, като 2 000 от тях са само на „Царицата на чардаша” (юбилейното е на 29 октомври 2005 г.). Тя е диригент-постановчик и на поредица премиерни за България оперетни и мюзикълни постановки на сцената на Музикалния театър: „Розовото домино” („Бал в операта”) от Хойбергер, „Андалусия” от Лопес, „Гаспароне” от Мильокер, „Целувката на Чанита” от Милютин, „Синьото кълбо” от Зив, „Лизистрата” от Дендрино, „Ромео, моят съсед” от Рауф Хаджиев, „Целуни ме, Кейт!” от Портър, „Лека нощ, Бетина” от Крамер, „Няма от мен по-щастлива!” от Ешпай. С безспорен принос за утвърждаване на националната музикално-сценична драматургия са първите постановки на „Време за любов”, „Двубой” и „Фалшификатори” от Димитър Вълчев, „Щастливецът” от Виктор Райчев, „Сирано дьо Бержерак” от Парашкев Хаджиев, „Златната птица” от Марин Големинов, дирижирани от Росица Баталова. Тя убедено пропагандира българска музика в първи изпълнения и от камерния подиум.
Умира на 19 януари 2015 година, на 84 години.

Росица Ранчева