Стара Загора е домакин на Петия географски фестивал през април 2019 година

На 20 и 21 април 2019 г. (събота и неделя) Стара Загора ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в България – Петия географски фестивал, сподели за dolаp.bg Димитър Желев, един от основателите на Географ БГ, старозагорец, възпитаник на Търговската гимназия в града ни и на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с тема на магистърската теза „Ландшафтно-геохимични изследвания в горната част от басейна на р. Сазлийка“; главен асистент, доктор по физическа география и ландшафтна екология. Географ БГ и Българското географско дружество са главни организатори на събитието. Община Стара Загора е основен партньор, а кметът Живко Тодоров и зам.-кметът по хуманитарни дейности Иванка Сотирова са горещи фенове на фестивала. Партньори от Стара Загора са още Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Държавна опера – Стара Загора и Телевизия „Стара Загора“. Организаторите твърдят, че една от причините за домакинството на Стара Загора през 2019 г. на форума е и активното участие на учениците от Второ ОУ „П. Р. Славейков“ във форума през 2018 г. в Русе. Традиционни партньори на фестивала са също така и Фондация „Промяната“, National Geographic България, Уикипедия България, Geographica, Geo Adventures, СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и др. Организационният комитет е в състав: проф. Румен Пенин, председател, доц. Георги Бърдаров, доц. Климент Найденов, доц. Стелиян Димитров, доц. Стоян Недков, гл. ас. Димитър Желев, гл. ас. Евгения Сарафова, гл. ас. Атанас Китев, гл. ас. Августа Степчич, ас. Калоян Цветков, Теодора Малинова, Димитър Янакиев, Лидия Семерджиева, Десислава Христова, Милена Желязкова, Снежана Маринова, Желязко Динев, Таня Иванова.

Първият географски фестивал в България е през 2015 г. в Ямбол. Следват Казанлък – 2016 г.; Пазарджик 2017 г. и Русе – 2018.

Организаторите открехват завесата! Какво ще се случи на Фестивала в Стара Загора –  интерактивни и практически състезания за ученици в брейн-ринг формат (Брейн-ринг е оригинален състезателен формат, който се използва за ученически и студентски състезания, в които се участва като отбор. В рамките на определено време отборите имат право да обсъдят и дадат отговор. Форматът е подходящ за провеждане пред публика); географски куиз за студенти (интерактивно отборно състезание); панелна сесия от презентации на географи и пътешественици; географски изложби; дейности за професионална квалификация на учители; организиране на тематични щандове с географски книги, атласи, сувенири и литература; представяне на образователните възможности за висше образование в сферата на науките за Земята; обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители, за студенти и за любители на географията. И освен всичко това ще има много тематични географски изненади и забавни моменти! Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание).

Повече информация за събитието и условията за регистрация за участие в сайта на Географ БГ https://geograf.bg/bg

На сайта ще видите и въпросите (и отговорите!) от предишните състезания. Ще ви помогнат да се подготвите за събитието в Стара Загора!

Dolap.bg ще ви информира и в бъдеще за програмата на фестивала.

Снежана Маринова