Ново място за младежи в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора

Тийн зона, ново място за срещи, информация и събития на младите хора в Стара Загора бе открито на 28 януари 2019 г. от 11:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Пространството е първото и единствено (засега) в България. Създаването му е резултат от успешното сътрудничество на библиотеката с компанията „КонтурГлобал Марица Изток 3“ в рамките на социалния им проект „Енергия за библиотеката“. Заданието е разработено от екипите на Регионалната библиотека и енергийната компания, със съдействието на Община Стара Загора. Автор на проекта за вътрешен дизайн е Димчо Димов от Адис студио – Стара Загора. Технически ръководител на ремонта – Злати Маджаров. Залата е светла и приветлива, модерно оборудвана с компютри, мултимедия, електронни четци, настолни игри, книги и комикси, специална бяла магнитна стена, бърза интернет връзка. Новото библиотечно, информационно и креативно пространство ще работи в близка връзка с всички останали отдели на библиотеката.

На откриването присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора; заместник областните управители на област Стара Загора Петя Чакърова и Красимир Червилов; Алесандро Морето, директор на ТЕЦ  „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и Красимир Ненов, изпълнителен директор; омбудсманът Надежда Чакърова; Кийгън Скот – доброволец; директори на училища; членове на младежки организации и сдружения; много ученици, учители; представители на неправителствени организации и медии. С аплаузи бяха посрещнати учениците от ГПЧЕ „Ромен Ролан”, дарители на библиотеката.

Директорът на регионалната библиотека Надежда Груева поздрави присъстващите и подчерта, че целта е да бъдат привлечени младите хора в библиотеката, при условия, които за тях са приемливи. Приветствени думи и свои впечатления споделиха зам.-кметът на Община Стара Загора г-ж Сотирова, Петя Чакърова, зам.-областен управител, Красимир Ненов – изп. директор на компанията, Бетина Радева – млад омбудсман на Стара Загора, която веднага предложи едно от първите събития в новия център да бъде провеждането на викторина между ученици на тема „1000 причини да се гордеем, че сме българи и 100 – че сме старозагорци”.

Няколко са основните направления, в които ще „върви” работата в Тийн зоната, сподели за читателите на dolap.bg директорът на библиотеката Надежда Груева: Четене и грамотност – чрез представяне на книги, филми по литературни произведения, клуб по разговорен английски; Природа и общество – място за приемни дни на младия кмет и младия омбудсман, екология, съвместни събития със СНЦ „Зелени Балкани”, семинари и дискусии; Наука, технологии, инженерство, математика (STEM) – реализиране на програма за информационна и компютърна грамотност, дискусии за интернет безопасност и медийна грамотност; Изкуство и занаяти – изложби, концерти, творчески работилници, представяне на изкуството и занаятите на различните етноси и народи. Това са само една част от многобройните възможности за осмисляне на мястото. Очаква се самите тийнеджъри да предлагат и организират свои събития и дейности според интересите си.

Първоначалната идея за създаване на обособена Тийн зона в библиотеката е на Дима Михайлова – библиотекар. Тя разви и защити идеята си в дипломна работа за получаване на степен „магистър” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От проведената анкета става ясно, че  „анкетираните желаят да имат място, което е уютно, светло, с нови мебели и нова литература. Място, в което да бъдат свободни да изразяват себе си, да пишат домашни и да запълват ползотворно своето свободно време”. С финансовата подкрепа на „КонтурГлобал Марица Изток 3“, със съдействието на Община Стара Загора, с труда на библиотекарите има го това място! А как ще се развие по-нататък и дали ще се оправдаят очакванията зависи до голяма степен от самите младежи!

Снежана Маринова

Снимки – Жейна Желева