Стара Загора почете рождения ден на Владимир Висоцки

На 25 януари 2019 г., Руският клуб при Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора организира вечер, посветена на 81-та годишнина от рождението на барда на Русия, големия поет, актьор и човек Владимир Висоцки.

Пред препълнената зала, за живота и творчеството на Висоцки говори и пя негови и свои песни широко популярният български бард Митко Динев. Освен, че е негов върл фен, че е превел от руски на български повече от 20 песни, г-н Динев увлекателно разказа малко известни факти от необикновената съдба на Висоцки.

По официални данни на социологическо изследване от 2010 г. Владимир Семенович е на второ място в списъка на кумирите на 20 век в СССР, след първия космонавт в света Юрий Гагарин.

„Владимир Висоцки е поетът и бардът на най-продължителната духовна криза на руското общество, свързана с кризата в официалната комунистическа доктрина, каза Митко Динев. – Неговият талант е оставил най-трайна диря в душите на милиони съветски хора с великите си и безсмъртни песни, неиздавани от нито една музикална фирма, но тиражирани и разпространявани в стотици милиони екземпляри по необятната страна от многомилионните негови почитатели – един своеобразен, нечуван и несрещан никъде по света феномен. В творчеството му е замесено абсолютно всичко от живота на хората от онова време в такава смес, че трудно може човек да си представи, че това е дело само на един единствен талант“.

Инж. Динев говори за конфликта между баща и син Висоцки, по повод навлизането на съветите в Чехословакия през 1968 г. Днес става ясно, че баща му е вербуван от КГБ и непрекъснато е пишел доноси срещу сина си по повод неговите антисъветски прояви.

Изключително е било обаянието и въздействието на Володя върху съзнанието и поведението на представителите и на други националности в голямото съветско семейство. Аслан Масхадов, лидерът на чеченските сепаратисти, човекът нарочен за ръководител на терористичния акт в театъра на Дубровка през 2002 г., при който бяха убити близо 800 човека споменава, че никоя личност не е формирала неговото съзнание така, както личността и творчеството на Висоцки.

Митко Динев защити позицията, че Висоцки е бил и дисидент, и ярък антисъветчик, и антикомунист, но и най-големият патриот. Като всички руснаци е пиел ужасно много, псувал е като тях и е участвал в непрекъснати побои, писал е патриотични песни за войната. Да, писал е за войната! Но какви песни? Кои са героите му и кои антигероите? Герои са тези прости хорица, които спечелиха войната. Между тях няма комунисти и политкомисари. Напротив, за последните поетът говори с ирония и зле прикрита омраза. Висоцки си позволява да одухотвори дори загиналите момчета от т.н. щрафни батальони:

Всего лишь час дают на артобстрел —

Всего лишь час пехоте передышки,

Всего лишь час до самых главных дел:

Кому — до ордена, ну а кому — до „вышки“.

За этот час не пишем ни строки —

Молись богам войны артиллеристам!


Любопитна подробност представлява негативното отношение на Висоцки към Сталин. За сватбата си с Володя, състояла се в Тбилиси, голямата френска киноактриса Марина Влади си спомня как любезните домакини вдигали традиционния грузински тост за Сталин. Тогава Висоцки побледнял от обида и гняв и отказвайки да пие за вожда, разбива чашата в земята, за ужас на всички гости.

„Познавам много добре творчеството на Висоцки и твърдо мога да заявя, че няма нито една благонасочена и дори коректна песен за ешалона на властта в съветската епоха – категоричен е Динев. – Черни краски и унищожителна критика, сатира и ирония, това е единственото, което се усеща в песните му. В същото време, своеобразен сюрприз е, че шефът на КГБ Андропов, заедно с Щолоков, са били най-ярките фенове на барда от цялото политбюро. Не е сюрприз, обаче, талантливо и своеобразно изграденият образ на ченгето Жеглов от „Мястото на срещата не се променя“, заради което на великия актьор бе присъдено малко късно и лицемерно званието „Народен артист“.

„Тот кто первы не стрелял“, „Балада о детстве“ (Час зачатья я помню неточно“), “Балада за гипса“, „Пародия на лошия детектив“, „Балада за поетите“… Повече от час Митко Динев се раздаде пред публиката със сладкодумния си разказ, прекрасната интерпретация на песните на Висоцки и адаптиране на много от текстовете му към българската действителност.

Организаторите онагледиха срещата с богат снимков материал и клип с участието на Висоцки.

Росица Ранчева