Дневният център “Св.св. Козма и Дамян“ чукна 12 години

Със света божествена литургия, отслужена от отец Йордан Карагеоргиев, в едноименния параклис на Дневния център „Св. св. Козма и Дамян“ започна празничният ден на една от най-популярните институции в Стара Загора, която предлага нестандартни социални услуги. През изминалите години повече от 100 души са се ползвали от тях, от вниманието, грижовността, търпението, духовното изцеление и създаване на чувство у всеки с ментални проблеми за полезност и за равнопоставеност в обществото.

Духовното изцеление! Милост Божия е и истинска радост, да присъства човек на служба в малгия Господен храм. Всички присъстващи потребители и персоналът, както и постоянните гости и приятели, участваха активно в литургията с отпяване, с припяване, с изричане на глас на молитвите, с абсолютна отдаденост и вяра в силата Господня и в закрилата на небесните покровители. Всъщност, в продължение на 12 години, малкото параклисче се превърна в духовното сърце на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, което неуморно бие за всички болни и техните близки. Затова на красивия рожден ден, имаше и много нови миряни, с вяра дошли да измолят Бога за здраве и за благополучие.

Водосвет за здраве отслужи доайенът при свещениците отец Тодор. Той поръси всички присъстващи със светена вода и пожела, още 100 пъти по толкова години да се празнува в мир и радост рождения ден на Дневния център.

Искам да благодаря на всички, които днес са тук, за да споделят нашия празник, каза директорът на центъра Гинка Михайлова. – Благодаря на всички потребители, на колегите, с които 12 години рамо до рамо вървим по този път. Не съм учила за тази социална услуга, и както каза отец Йордан, ден по ден и час по час с търпение, воля и постоянство откривам къде и какво трябва. 12 години сред нас са сестра Петрова, Петко Бонев,  Таня Тодорова, отец Йордан. Благодаря на следващите след тях Петя Чернева, Валя, г-жа Славчева, която направи прекрасните покани, на младите колеги Пламен Петров и Анелия. Благодаря на Рали и да й казвам, че я чакаме с нетърпение да се върне след майчинство. Благодаря на всички доброволци – Диана, Димитрина Златева, на Даниелка и Николина, на Антоанета и Геновева, на колегите Николай Петров, Екатерина Зафирова, Кристина Василева и д-р Димитрова, на Елена и Пепа Славова, на д-р Божидар Михайлов, който е част от логистиката, на проф. Павел Димов, който от създаването на центъра е наш неизменен приятел, на Уляна Кьосева, чрез която не само открихме голямото оперно изкуство в нашия град, но по Коледа направихме най-голямото представяне на нашите сръчни ръце във фоайето на операта. Селектираната публика на операта се оказа нашата публика. Най-после бяхме оценени подобаващо“, каза г-жа Михайлова.

Масите във всички зали бяха отрупани с вкуснотии, повечето от които дело на потребителите. По традиция, празникът продължи с обед и веселба в ресторант „Тифани“.

Дневният център „Св. св. Козма и Дамян“ не е лечебно звено, а социална грижа, предлагана от Община Стара Загора. Всички потребители са с ТЕЛК-ово решение.

На всеки от тях е осигурено всеки ден чисто, топло, храна, чай и кафе. Те самите са едно голямо семейство. Имат часове по арт и трудотерапия, битов труд и хигиена, по градинарство и цветарство. Има две големи градини – зимна и лятна. Те са тези, които почистват помещенията, което правят с удоволствие. Има функционална терапия. Често ходят на екскурзии в страната и в чужбина .

На потребителите им се помага по всякакъв начин. За изминалата 2018 г., като социална грижа извън центъра, свързана с живота им, са спечелени няколко дела.

Социалната грижа не предвижда юридическа помощ, но ние си имаме юрист – консултант, защото потребителите ни да уязвими и нападнати по всякакъв начин от недобросъвестни хора и им се случват ужасни неща, обясни за dolap.bg г-жа Михайлова. – Част от този спектър са уловките, които се крият при мобилните оператори. Нашият консултант-юрист спечели дело срещу мобилен оператор и защити наш човек. Особено, когато те имат да плащат някакви такси, когато са потънали в дългове към държавата и се страхуват, че ще има последици, автоматично влизат в отделението, защото се разболяват. С оказваната им юридическа помощ те се успокоиха и добиха увереност.

Сега най-любопитното събитие в центъра, в което са включени почти всички потребители са тренировките по бадминтон. През 2015 г. Ганка Танева от центъра участва в Спешъл олимпикс в САЩ и се върна със сребърен медал. Като град на бадминтона, координаторите на предстоящата олимпиада, предоставиха на Стара Загора цялата квота за страната – мъж и жена и дубльорите им. Фаворитите са Ганка Танева и Иван Нанев, а дубльорите им са Петя Бакалска и Мирослав Петров. Всички те тренират много интензивно със Слънчезар Цанков. Олимпиадата ще се състои между 8 и 21 март 2019 г. в Абу Даби. Освен състезателите, тренират всички. Да им стискаме палци да се върнат с медали.

Росица Ранчева