Четвърт век чества Музикално общество „Борис Христов“

През 2019 г. уникалното Музикално общество „Борис Христов“ в Стара Загора ще чества своята 25-годишнина. Учредено е на 19 март 1994 година от 30-ина почитатели на забележителното изкуство на световно известния оперен певец Борис Христов и в частност на операта. За председател на дружеството е избран единодушно актьорът Нино Луканов – личен драгоценен приятел на Христов и съпругата му г-жа Франка. Той е коректен събирач и изследовател на живота и творчеството на именития българин, автор на биографичната книга „Незабравими мигове от едно приятелство“, притежател на десетки писма от активната кореспонденция между двамата, на негови вещи, на над 900 записи на песни, концерти, интервюта и опери с участието на Борис Христов. Не на последно място десетилетия г-н Луканов храни огромен пиетет и синовна преданост към „бате Борко“. Именно Нино Луканов стои в основата на инициативата за създаването на обществото. Той е негов безкористен ревностен организатор и вдъхновител от първия миг до сега.

Заместник-председател дълги години е оперният певец, също бас, Никола Кутин, Бог да го прости. Секретар и касиер е Борис Хаджипетков, Бог да го прости, години наред отговорен деятел на изкуството и културата в града на липите.

Вече 25 години Музикално общество „Борис Христов“ успява да достави естетическа наслада и радост на стотици старозагорци, като ги прави съпричастни към образците на световната музикална култура, към световното оперно изкуство.

С вход свободен, всяка последна събота на месеца по установен график, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, любителите на оперното изкуство и творчеството на Борис Христов имат възможност да гледат прожекции на филми, свързани с богатата певческа кариера на именития изпълнител, срещат се с негови възпитаници, присъстват на творчески портрети на забележителните старозагорки, също покорили световните сцени и обявени за почетни граждани на Стара Загора – Стефка Минева, Анна Томова-Синтова, Веселина Кацарова и пр. и пр.

На любителите на статистиката можем да съобщим, че за изминалите години са организирани и проведени 197 творчески срещи с около 160 различни заглавия, посетени от близо 25000 души. 6 изяви са извън Стара Загора – Варна два пъти, София, Пловдив, Казанлък и Чирпан.

Музикално общество „Борис Христов” е съучредител на наградата за най-добър бас в Националния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“.

25-ият юбилеен творчески сезон стартира през м. ноември 2018 г. с документалния филм „С името на България“, посветен на патрона на Музикалното общество. През м. декември 2018 г. срещата беше подчинена на предстоящите коледни празници – коледен концерт с църковни песни и литургия „Доместика“.

На 26 януари 2019 г. от 11:00 ч. ще бъде прожектиран документалният филм на Георги Тошев „Писмо от Тоскана“. Това е разговор с хазаите на Борис Христов в Тоскана, и с негови приятели и колеги, които познават личността отвъд славата и зашеметяващата кариера. Лентата е създадена по повод 100-годишнината на Борис Христов.

На 23 февруари 2019 г. „Борис Христов изпълнява песните на Мусоргски“. Концертът ще бъде придружен с великолепни илюстрации от руски художници, които съпровождат всяко изпълнение. Илюстрациите са осигурени от проф. д-р Марин Добрев, директор на Градската художествена галерия.

На 23 март 2019 г. ще бъде официалното честване на 25-ия рожден ден на Музикално общество „Борис Христов“. С подробностите ще ви запознаем допълнително.

На 27 април ще бъде показан запис на балета „Дон Кихот“ от Минкус, постановка на Виенската опера с участие на известни руски балетисти.

На 18 май 2019 г. ще бъде прожектиран документалният филм „Гласът, който моли Бога за България“, създаден с активното участие на Нино Луканов и Музикалното общество.

Росица Ранчева