Сдружение „Родна реч” в Цюрих предлага „Български народни приказки“

Общо 70 деца на наши емигранти от 6 български училища зад граница са автори на книгата „Български народни приказки“. Идеята за издаването й е на Маргарита Кусева, потомка на прочутия ни духовник – Старозагорския митрополит Методий. Инициативата е реализирана от Сдружение „Родна реч“ в Цюрих.

Книгата съдържа приказки от нашата страна, научени от баби и дядовци, разказа пред БТА Маргарита Кусева. Тя е председател на сдружението, създадено на 3 март 2004 година. Това са приказки, преведени от деца на пет езика – английски, френски, немски, италиански и разбира се на български. Под всеки текст е посочено името на детето, което е автор на превода.

Това са приказки за неволята, за Хитър Петър, за трите прасенца, за старите хора… и много други, които помним и знаем до днес. Илюстрациите също са дело на деца на наши сънародници в Швейцария“, изтъкна Маргарита Кусева.

Книгите са отпечатани в България в тираж 800 броя и се продават по 15 франка. Със средствата от продажбите ще се финансират нови инициативи на дружество „Родна реч“. ”Организират се концерти, рецитали, театрални постановки. На 26 януари 2019 г. в Цюрих ще гостува постановката „Поручик Бенц”. Създадена е по романа на забележителния български писател Димитър Димов“, припомни Маргарита Кусева.

Д-р Румяна Лечева, БТА