Виктор Драголов: „Трябва все повече да раздаваме доброта!“

„Убеден съм, че трябва все повече да раздаваме доброта. Животът е кратък и остават накрая само нашите дела“. Това каза за dolap.bg 30-годишният Виктор Драголов на проведеното на 17 януари 2019 г. скромно тържество, по повод направеното от него изключително ценно дарение – две пишещи брайлови машини за незрящи ученици.

Събитието се проведе в залата на Регионалния център за подкрепа на процеса при приобщаващото образование (РЦПППО) в Стара Загора, бившият Ресурсен център.

„Преди една година обещахме нещо, което вече е факт. Дарихме две брайлови машини, които са необходими за децата с тотална слепота, сподели Виктор Драголов. – Щастлив съм от този факт. Благодарение на заинтересоваността на ръководството на Регионалния център, можах да навляза в подробности за потребностите на децата. Мисля, че екипът с ръководител Пламен Иванов се справя прекрасно, че тук работят достойни хора. Много бързо реших, да ги подкрепя и ще ги подкрепям, защото каузата е изключително важна.

Преди две години моя приятелка искаше да продаде своята брайлова машина. Разбрах от нея, че едно дарение никога няма да бъде излишно, защото в това вярвам и това изповядвам. След това се запознах с Пламен Иванов и целия екип. С мои колеги и приятели решихме да дарим три машини – втора употреба. След това дарихме една – чисто нова. После дадох дума, че ще закупим още две чисто нови машини, защото бързо се амортизират. Вече всичко е изпълнено. Ще помагам във всяка кауза, в която мога да се включа. Празни обещания не давам. Пламен Иванов може да разчита на мене по всяко време и за всичко в името на децата.

Искам да се обърна към всички млади хора. Нека да се интересуват повече от процесите в нашето тежко ежедневие. Ние може да сме обзети от много работа, но има хора, които се нуждаят от нас. Всички каузи са важни“ – категоричен е младият мъж.

Той е добре познат особено на спортната публика. Дългогодишен успешен футболист е бил на „Берое“, на други отбори в страната и чужбина. Сега усилията му са насочени към развиване на детския футбол в Стара Загора. В последните над 3 години е съветник от ПП ГЕРБ в Общински съвет Стара Загора и е в постоянните комисии по социални дейности и спорт.

„Виктор Драголов за пореден път показва, че в дейността на Регионалния център не сме сами, каза Пламен Иванов.- Има съвестни граждани, които помагат за различни каузи. Децата със специални образователни потребности са част от училището, част от образованието и от общността ни. Всяка помощ за нас е от изключително голяма важност. Хубавото е, че това са машини, които влизат в употреба ежедневно. Амортизацията е бърза. Това са нови машини, нови придобивки. От новата учебна година ще започне активна работа поне с 5 от учениците.

Благодаря на Виктор и на хората, които и на него са помогнали, защото един човек никога не е сам в реализирането на такава инициатива. Ще се радваме и ще бъдем благодарни, ако продължат да ни помагат. Браво на Виктор, за мисията му да помага на нашия център. Това са три поредни години, през които поддържаме контакти с него, съобщаваме му от какво имаме нужда и той ни подава ръка,“- сподели директорът на центъра. Той връчи на Виктор Драголов Свидетелство за дарение на две брайлови пишещи машини на обща стойност 2700 лв. Това е крайната цена, тъй като фирмата е направила компромис и е намалила малко от стойността.

„Брайловата машина всъщност е тетрадката на децата, които имат проблеми със зрението, обясни педагогът, който работи с тях Веселка Петрова. – Тя се използва ежедневно, както в училище, така и за самоподготовка на домашните им. Абсолютно всичко правят на брайловите машини. Във всички часове работят с тях – водят си записки, правят си таблици, подготвят се тестове, както всички останали ученици, само че вместо химикалка и тетрадка – с брайлова машина“.

Системата, на която работи Брайловата машина е 6-точкова. Работи се на брайлов код, като всяка точка си има определено място. Комбинацията от определени точки и разположението им в пространството, означават различен знак, буква, цифра или нота. Децата са обучени, разчитат ги и по този начин работят.

Усвояването на машинката е много индивидуално. При деца с интелектуално съхранение, има предбрайлов период, който понякога е една година, понякога повече. Има случаи, когато се справят за по-кратко време. Когато децата са с комбинирани увреждания, тогава периодът на обучение за работа с машинката е по-дълъг, но всичко зависи от конкретното състоянието. След това се минава към брайловото ограмотяване, което следва да започне в първи клас, едновременно с останалите ученици, за да могат увредените деца да работят заедно със съучениците си.

В момента в област Стара Загора са 8 деца с тотална слепота или пълно намалено зрение. От тях 7 се нуждаят от Брайлова машина. В момента не всички използват, защото тази година възрастовата граница е малко по-ниска. Деца, които тепърва ще се обучават на Брайл, започват с предбрайлова подготовка в подготвителните групи. По този начин продължават в целия процес на обучение и на живот. По-големите деца започват да използват и компютърни програми.

До дарението на Драголов, Центърът е разполагал със 6 машини, от които една нова. Често се повреждат от интензивното използване. Машината е ежедневна необходимост, защото без нея, децата не могат да работят пълноценно в клас.

„Дарението на г-н Драголов са чешки машини „Татрапойнт“ – най-доброто за децата, защото са с вдлъбната клавиатура- обясни Веселка Петрова. – Това позволява и на деца, които са с двигателни проблеми, много по-лесно да поставят пръстчета и съответно да бъдат по- лесно обучени. Докато старите машини са с гладки прави копчета, които при такъв тип деца пръстчетата се приплъзгат и не винаги могат да улучат точката и от там съответно допускат правописни греши. Тези машини са ново поколение. Много по-бързо децата ги усвояват“.

Пред новата брайлова машина седна ученичката от 6 клас на СУ „Иван Вазов“ Диана Славова Иванова. Чаровницата бързо бързо написа не само собствените си данни и училището, в което учи, но и името на дарителя. И му благодари така искрено и чисто, както само едно дете може да го стори.

За читателите на dolap.bg Диана сподели, че най-любимият й час е по Информационни технологии. На компютър работи с удоволствие и изпълнява всичко, което й преподаде учителката Диана Османлиева. В свободното време най- обича да кара колело в кв. „Самара1“, където живее. В класа съучениците й са много любезни, добри и отзивчиви. Всички са равнопоставени. В квартала, обаче, няма никой с когото да общува. Има куче Комисар Рекс – ловжийско. Котаракът й Тоби -е избягал и Диана ще пусне обява да го търси. Освен това обича да чете книги. Най-много й харесват разказите на Елин Пелин и на Йордан Йовков. Мечтата й е да стане компютърен специалист.

Искрено й пожелаваме да сбъдне мечтата си.

В Регионалния център се обучават над 1000 деца от област Стара Загора, повече от половината от които са в областния град. Във всяко училище има изграден екип за работа. В някои от тях са създадени екипи, които центърът допълва, а в други – са само представителите на Регионалния център с логопед, ресурсен учител и психолог. Ресурсните ученици не са достатъчни. На 12 ученици се назначава един ресурсен учител, което е крайно недостатъчно.

Росица Ранчева