Документалната поредица „Помни войната 1915 – 1918“ в Стара Загора

Под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов на 21 януари 2019 г. от 18:00 часа в Държавната опера в Стара Загора ще се състои прожекция на първа и втора част от документалната поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915 – 1918“.
Събитието се организира от Информационния център на МО със съдействието на Община Стара Загора, вход свободен. Общата продължителност на двата епизода е 1 час.
Филмовата поредица, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война, има за цел да увековечи бойната слава на Българската армия на Македонския и на Добруджанския фронт.
Първият филм със заглавие „България влиза в Първата световна война“ разглежда последиците за България след сключването на Санстефанския, Берлинския и Букурещкия договор като предпоставки за влизането на страната във войната и обстоятелствата около присъединяването й към Централните сили.
Вторият филм „Разгромът на Сърбия“ е вълнуващ разказ за блестящите победи на българските офицери и войници срещу сръбската армия и силите на Антантата през 1915 г. при Ниш, Вардарска Македония, Криволак и на Косово поле.
Продуцент на продукцията е Информационния център на МО в копродукция с Националния военноисторически музей и се реализира с активната подкрепа на Държавния военноисторически архив – Велико Търново, Държавна агенция „Архиви“, Военна академия „Г.С.Раковски”, Ведомствен архив на МО, Регионалните исторически музеи в Кюстендил, Благоевград, Добрич, Тутракан, Ловеч, Сливен, Ямбол и др.  .  Режисьор и сценарист на филмите е Мария Цветкова, консултант е полк. проф. д.н. Димитър Недялков. Оператори са Петър Георгиев, Кирил Бациев и Николай Николов, режисьор по монтаж на първи епизод е Ивелин Илиев, на втория – Радослав Недялков, който прави и музикалното оформление, графичният дизайн е на Светлин Александров, диктори са актьорите Пламен Манасиев и Николай Илчев.
В документалната продукция участват историците акад. Георги Марков, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров , доц. д-р Ангел Джонев, Радослав Симеонов от МО, военни експерти, сред които вицеадмирал Пламен Манушев, местни жители от селища на Р Македония, наследници на храбри български войници и офицери, загинали за националния идеал – всички българи, обединени под обща държавна стряха.