Портрети на 18 девойки и жени от с. Калитиново, красят РБ “Захарий Княжески“

Под надслов „Силата на жените“ във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора е подредена изложба на 18 черно-бели портретни снимки на жени и девойки от старозагорското село Калитиново.

„Идеята за изложбата е на фотографката Елоди Перес, която работи с Фондация „Земя завинаги“, уточни за dolap.bg кметът на селото Иван Костадинов. – Те осъществяват много интересен проект за работа с жени. Убеждението на всички ни е, че жените могат да променят много неща, тъй като те са тези, които не само раждат, но и възпитават децата си, помагат им в образованието и в изграждането им като личности. Затова и заглавието на експозицията е „Силата на жените“.

Искаме да излезем категорично от клишето, че ние, ромите, раждаме неграмотници, възпитаваме престъпници и мисля, че имаме сериозни успехи. Безработицата при нас е нулева. Всички мъже работят, а съпругите им се грижат за дома, за децата и семействата си. При нас на изключителна почит е православието. В подготовка сме на изграждане на православен храм на името на Свети Пророк Илия. Имаме и църковно настоятелство. Жените са основните инициатори и двигатели за това“.

В изложбата има представителки на всички възрастови групи – от тийнейджърки, до възрастни госпожи. Най-възрастна е Господинка Бончева – на 62 г., а най-младата госпожица е Габриела на 14 години.

Фотографирането е направено по желание на всяко лице и то с ясното съзнание, че се прави за доброто на общността в селото“, категоричен е Костадинов.

„Мотивацията зад тези снимки е да се покаже на света една по-различна визия за ромите, особено за жените; да им се отдаде уважение чрез тези черно-бели портрети. Да накараме жените да се усмихнат отново въпреки трудностите и ограниченията, пред които е изправено това население в цяла Европа“- споделят организаторите – кметството на Калитиново, Фондация „Земя завинаги“ и авторката на портретите Елоди Перес. Тя е е френски филмов режисьор, която живее в България. Като доброволка, решава да създаде проект за ромското население – и особено за жените. Тази изложба е повлияна от майсторската работа на JR, световно известен френски фотограф.

Изложбата ще остане открита до 19 януари т.г.

Преди две-три години, по покана на кмета Иван Костадинов, присъствах на общоселския празник, който се провежда на Илинден. Видях едни щастливи, усмихнати, модерно облечени, възпитани, щедри и темпераментни местни хора, със самочувствие и себеуважение.

Според кмета през трите години от неговия мандат селото е станало център на внимание на редица неправителствени организации. По случай 20-годишнината на Сдружение „Самаряни“ на 14 декември 2018 г. на 20 души от селото са връчени благодарствени адреси и плакети, за успешна съвместна дейност. В изпълнение на проект на „Самаряни“, факт е Къщата на семейството и общността , в която 24 деца до 4-годишна възраст растат и се възпитават като в детска градина. Къщата се превърна и в място за ползотворни социални контакти. Ползотворна е съвместната дейност със „Земя завинаги“. От много години Фондация „Дон Боско“, начело с отец Мартин, възпитава децата и младежите във висока нравственост, ученолюбие, взаимопомощ, родолюбие и пр.

За последните години, с изключителната помощ на Община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров, е подменена почти изцяло инфраструктурата, подобрен е общинският сграден фонд. Селото има най-модерният здравен пункт с двама постоянно практикуващи лекари -интернисти. Има и локално парно. Реновирани са читалището, сградата на кметството, пенсионерският клуб. С малки изключения улиците са асфалтирани, а останалите ще бъдат оправени през настоящата година. Никакви проблеми няма с уличното осветление и редовното извозване на отпадъците.

„На първо място е грижата ни за хората, заедно с патриотичното възпитание, категоричен е Иван Костадинов. – Всичките ни електрически стълбове са боядисани в бяло, зелено, червено, като трибагреника на Отечеството ни. Патриотизмът е на почит. Когато моите съселяни заминават на работа в чужбина, винаги ги изпращаме с българското знаме. Там слушат българска музика, гледат българска телевизия“.

В обновеното читалище има изграден Ансамбъл за български народни песни и танци, който се ръководи от хореографа Господин Вълчев от Ансамбъл „Загоре“, има и певческа група. В ансамбъла играе и кметът.

187 са децата на Калитиново до 18-годишна възраст. Населението по постоянен адрес е над 960 души, а на настоящ адрес 1140. От тези хора около 400 са в чужбина, където работят със семействата си. Но за всеки празник на селото на 2 август – Илинден, те се прибират независимо къде са, за да участват във всеобщата радост.

Росица Ранчева